Vointa de putere

Citat preluat la mana a doua, dar plumburiu:

,,Cum imi vorbeste cineva de elite, stiu ca ma aflu in fata unui cretin.” (E. Cioran, Caiete I)

In irisii sticlind hulpavi ai omului de duzina se ascunde o pofta intensa de putere. In absenta ei, privirea se inchide in sine, deschizandu-se spre desertul interior al invidiei si frustrarii. Cand gustul puterii nu a fost niciodata pe masura pasiunii ei, cel mediocru va admira nestingherit tot ceea ce intrupeaza puterea, iar simturile ii vor cunoaste eruptia bolnavicioasa a foamei de a stapani.

De cate ori nu v-ati aflat prins in menghina aprecierilor gratuite ale altora atunci cand v-ati exercitat simtul critic? De cate ori nu ati auzit glasul si gandul slugarnic al unora care, pusi in situatia de a se confrunta cu mizeria ,,stapanilor”, ranjesc sardonic si concluzioneaza autoflatant: ,,Ei au ajuns macar acolo, pe cand tu…”? Cand eu voi fi acolo, de va fi (dar sper sa nu), imi vine sa-i dau o replica, va fi peste starvul tau slugoiule, pe masura celor pe care ii privesti din genunchi. E singurul fel in care le poti vorbi pentru a te putea intelege.

Morala sclavilor nu este pandantul moralei stapanilor intr-un sens antinomic, ci complementar. Stapanii poruncesc arbitrar, sclavii se supun fara cracnire, dar nici macar cracnirea muta si chinuita nu o ghicesti pe chipurile lor de plugari.

Imi imaginez cum au scociorat unii cetateni romani deunazi in vorbele celor 3 crai de la rasarit vreo urma de vocatie a puterii. Cum s-au simtit flamanzii in fata elitei din Casa Poporului, caci despre ea este vorba in definitiv?

Le-a placut temeinicia de robotel bine uns la incheieturi a Domnului G., cu chip de tractorist si replici tampe? Au fost impresionati de fanul Patriarhului Daniel, bun prieten al fostei Securitati, de citarea de pe hartie din Ioan Gura de Aur si de superba fapta, rod al spontaneitatii handicapate genetic, de a nu-si fi dat soacra afara din casa? Cat de bun ii este inima celui ce nu ridica mana sa lase in urma homelessi? Nesfarsita.

Sau le-au placut arcuirile intepatoare ale inconsistentului Crin de Dobrogea, expert in a da din coate si a ciupi de fund contracandidatii, cel ce intre zbarcitul Djuvara si alcoolicul Tudor Chirila alege morala sticlei, Crin, Crin, spaima sticlelor de vin prin studentia sa de chiulau?  Au fost impresionati de vointa de putere a celui corect agresiv dar fara orizont, fara planuri, fiindca a recita e la indemana oricarui demagog plat si tocilar?

Bineinteles, s-au lasat cuceriti de ruginitul Base, blocat in confruntarea din 2004, cea purtata cu Nasty, Ilichi, Hrebe etc., cel cuprins de un verbiaj self-apologetic, pe care nimeni nu poate miza vreodata sa fie stralucitor, cel incantat de nevinovatia si realizarile sale din ultimii 5 ani, stranse in carti de lux cu coperti maron si usor de intrebuintat, numai pentru a parea ,,in tema” si ,,profesoral”, dar nu ca Domnul Geo, in fata auditoriului adormit de maruntele reprosuri indigeste dintre cei trei Crai.

Toti sunt empatici, ei stiu nevoile neamului, sunt tematori de soarta Romaniei daca nu ar cadea pe mana lor, se respecta si se vor ajuta, dar intre ei si noi, cei multi, se ridica un prapastie pe care nici flecareala promisiunilor desucheate nu o poate umple. Nici 20760 de euro pe luna, nici volumul de 500 de pagini al Flotei fictive, nici statisticile gaunoase, nici estimarile imposibile, nici criticile fara obiect, nici unul nu a reusit sa convinga ca adulmeca trupul puterii. Iar Stapanul in functie gemea rebegit si contorsionat de iarna alegerilor, cu ochii pe ceas, socotind clipele ramase pana la medicamentul de seara cu whiskey si vodca.

Dar astazi votam. Pe cei care nu fac deosebirea intre ,,care” si ,,pe care”, pe cei care ne-au recunoscut ca ,,omul care fac”, pe cei care se blocheaza in repetitia cliseului atunci cand nici stereotipul nu mai este ce a fost.

Votati cu cine doriti. Mie imi place vinul Crin, chiar daca o sa ma scald in mahmureala a doua zi dupa. Cu Tudor Chirila de gat, Doamne fereste-ne de noi insine!

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vointa de putere

  1. horiapatrascu zice:

    Bun articol. Si eu o sa votez cu Crin Antonescu.

  2. vicuslusorum zice:

    Merci. Da, sa bem Crin pana la fund.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s