Noi, fratii europeni ai Uniunii

Paris, noiembrie 2009. E multa inghesuiala in metroul parizian. Milioane de chipuri se imping unele in altele, ca intr-o franta picture cubista. Un negru cu tenul subsaharian, un ex-colonist, citeste, imbracat intr-un fel de redingota care ii vine chic, Summa Theologica. Coboara undeva pe langa Sorbona.

Bucuresti, orice luna in ultimul deceniu. Sunt multe perechi de picioare la intersectia ce taie bulevardul Unirii, cel mai lung din tara si chiar mai lat ca Champs Élysées. Un BMW galagios, cu aspect uzat, adaposteste un localnic tuns fistichiu, cu frenza intr-o dunga. Tatuaje de proportii macabre i se vad pe bratele vanjoase. Pe portiera un telefon scump dar ciobit iese in evidenta. Cu ce privire se uita la trecatori, in volutele maneliste ale sistemului sau auditiv, ce ochi compatimitori pentru suboamenii care merg pe jos, cu tramvaiul, autobuzul sau chiar metroul. Se vede ca nu sunt treburi pentru el, un om realizat, care vorbeste iute si impleticit singura limba pe care o citeste: argoul de cartier. Detaliu: n-a tinut niciodata o carte in mana.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Politice și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Noi, fratii europeni ai Uniunii

 1. Andrei Albu zice:

  Eu zic că doar într-un cazan cu lături se vede cui îi arde cu adevărat de cultură şi cui nu. Doar în cazanul cu lături se desparte neghina de ambrozie. Am apreciat mereu ţara în care trăim deoarece are acest efect decantator şi revelator.

 2. Vicuslusorum zice:

  Dar reflectia mea izbeste in ambele directii. Cum este posibil sa citesti capodopera teologiei medievale intr-un metrou, stand in picioare? Partea noastra a Europei este mult mai naiva si mai instinctuala la nivel individual. Pe cand artificialul este suprarealist, dar intr-un sens contrafacut…

 3. Andrei Albu zice:

  Ma confesez a fi nedumerit in privinta primei si ultimei tale fraze (dar mai ales in privinta ultimei).

 4. Vicuslusorum zice:

  Pai, sa o luam metodic: orice text angajeaza universul de preconceptii al cititorilor. Orice bucurestean va recunoaste in a doua parte a textului faciesul melteanului obosit din capitala noastra draga. Repulsia nu va fi stapanita decat intr-o singura conjuctura: ca cititorul sa fie el insusi un mahalagiu, un mitica de cartier, desi situatia poate fi vizualizata si in alte moduri: sociologic, psihologic, cultural, moral etc. Cred totusi ca romanii se rusineaza (sau ar trebui) cu bivolul de la volan de care m-am ocupat.

  Dar si in prima instanta universul de marginal cu carte din estul Europei intra in actiune si pune pe picioare o imagine stas: vai, ce cultura, cata civilizatie, oamenii acolo citesc filosofie in metrou, ce bun simt, ce purtare, alta lume, mon cher, alt aer… nu ca la noi. Dar, vai, ce ridicol: ce student dedicat si valoros ar citi o asemenea carte, dificila, atata timp obiect de adoratie pentru multi carturari medievali si nu numai, in metrou? Si ce sistem de invatamant ar crea un asemenea elev strutocamila, care nu face deosebirea intre un curs de gender studies si filozofia scolastica, situatie penibila si jalnica cu care ne confruntam? Si nici metroul nu ar fi un habitaclu imposibil pentru meditatie, daca meditezi. Or tipul de care vorbesc asculta si ceva la I-phone. Ceva chill out din cat mi-am dat seama. Si in rest, ipochimeni care barfeau, unii citeau ziarul pe tableta, chipuri ocupate, prinse in activitati artificiale, cotidiene, conformiste, Sudoku, Angry Birds. Strivitor este ca si africanul meu il citea pe Sfantul Toma de parca manca un covrig si se gandea mai curand ca nu se va plictisi la colocviu/curs avand in vedere proaspata lectura. Desi suprarealist si simbolic, ca la Magritte, tabolul cu omul in metrou citind Summa… reducea suprarealismul la banal si anodin. Summa era doar un manual universitar mai gros si mai marunt scris.

  Dar am pus mai mult de atat in anecdota mea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s