Jurnal de-o saptamana, Ziua 2

Sa fie mai mare bucurie decat regasirea, circularitatea si echilibrul din toate? Cred ca doar ratacitii sau sufletele zbuciumate de boli ce stau sa tasneasca la suprafata sunt straini de geometria intamplarilor cotidiene. Utter equanimity.

***

Sunt complet incapabil sa empatizez cu literatura ultimilor 50 de ani din Europa, ma refer la “granzii” care au debutat dupa 1960. Aproape ca nu pot vorbi de un autor european sau american caruia sa nu-i gasesc cusururi estetice. Si aproape nici unul nu scrie literatura, ci altceva, compozitii stranii, la marginea dintre un lexicon, un volum de popularizare a stiintei si un scenariu de film prost american, cu precadere horror sau western. De la Pynchon pana la Kundera singura arta a literaturii are de suferit cel mai aprig de pe urma unor experimente ridicate la rang de canon. Nu aceleasi vorbe le-as folosi pentru fenomenul Americii latine, eminamente literar. Mi-e dor de candoare romanelor de dinainte de 1945 germinate in Europa.

***

Astazi mi-am transferat o parte din biblioteca. Am citit pasaje din Levantul si prima impresie ramane neschimbata: excelenta ca limbaj, nula la nivel de idei.

***

Cand ma ia febra superstitiei, citesc horoscopul pentru a ma racori: se poate o mai mare incolonare de aberatii, dorinte previzibile si fosnet de turma? Dar dupa ma confrunt cu dezamagirea unui astrolog care nu poate specula cu privire la asezare stelelor din pricina unei nopti in care firmamentul a fost acoperit de nori.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Jurnal de-o saptamana, Ziua 2

  1. Andrei Albu zice:

    „Levantul” este nul la nivel de idei, dar cel mai suprinzator la nivel de memorabilitate a pasajului. O groaza de pasaje excelente, dar niciunul antologic.

  2. Andrei Albu zice:

    Imi pare ca literatura cu pasaje antologice poate scrie doar cineva cu personalitate puternica, cu cerbicie si cu teribilism.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s