Jurnal de-o saptamana, Ziua 7

Iubirea dintre barbat si femeie este o minciuna odioasa, un carusel de inselatorii reciproce in care nu stii sigur cine este mai tare mintit. Iubirea ca suprema minciuna funesta in care ajungi sa crezi mai aprins decat in viata ta este ce vad la unii ghinionisti si ce am trait la randul meu. De aceea orice relatie intre sexe trebuie sa ramana ceva contractual, de la bun inceput stabilit intre cei doi: de la imbratisiri pana la penetrarea propriu-zisa este nevoie de rigla unui inginer cu sange rece. Dezamagirea mea abisala in ziua in care visarea s-a spulberat mi-a domesticit simtul social – cel prin intermediul caruia le anticipez altora miscarile – si m-a salbaticit sentimental. Nici nu se pune problema unei cai de mijloc cu mine cand simt – nu pot ramane indiferent. Inca.

***

Sunt cel mai interesant om pe care il cunosc, desi stiu atat de putine despre mine insumi.

***

Este o dovada de proasta crestere sa le ceri altora sa nu-si puna intrebari si sa nu fie sinceri de dragul pudorii. Ma intreb care pudoare, cea risipita intre tapetele unor camere de hotel anonime sau cea sufocata de duplicitati umilitoare? La romani, pudoarea trimitea la virginitate sau neprihanire, iar astazi a ajuns un sinonim pentru complezenta si tacere, un cearsaf aruncat peste doua trupuri impreunandu-se. Pentru un scit ca mine, pudoarea este o vorba in vant!

***

Am apucat sa termin de citit cele 750 de pagini din biografia colosala Tolstoi scrisa de Henri Troyat. Nu degeaba pe amandoi autorii ii cheama Leo: Troyat reuseste performanta leonina de a picta un tablou de proportii uriase in care doar Lev si familia sa se afla in centru. Cartea sufera de un mare “neajuns”: Tolstoi a fost un formidabil psiholog, dar din monografia lui Troyat reiese de fapt un spirit destul de natang in a judeca caracterele si psihologia semenilor sai. Singurul om de care era inca din tinerete obsedat Tolstoi este, ca la Rousseau in Confesiuni, doar el insusi. Jurnalul sau, in care si-a consemnat impresile 60 de ani la rand, este depozitia acestei obsesii introspective si a unei iubiri nemasurate de sine. Singura fiinta din viata lui Lev Tolstoi care a aproximat cel mai bine geniul lui Tolstoi scriitorul, sufletul care rascumpara orice murdarie a egolatrului Tolstoi, a fost sotia sa, contesa Sofia Andreievna, cea care a copiat cu mana ei de 7 ori Razboi si pace si l-a iubit nebuneste pe mujicul de Tolstoi. Dar ce dragoste infernala in cele din urma!

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Jurnal de-o saptamana, Ziua 7

  1. M. zice:

    Daca veti reusi sa aveti o relatie cu adevarat contractuala (de unde speranta ca o femeie va fi vreodata indeajuns de rationala si „cu sange rece”?), va rog sa ne povestiti aici… (Cum se vor ciocni stilul acesta impetuos si pasii relatiei masurate cu rigla, alta intrebare).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s