Prostia universitara

Din cate sortimente hilare de prostie sunt in universul nostru sublunar, cel mai intrigant ramane cel universitar. Aveti idee de specia aceea de doctorand/cercetator trecuta binisor de 25/30 de ani si care inca asteapta marea maturizare a vietii sale? Le-ati studiat in general mimica profesorilor ajunsi la 40 de ani, mai putin somitatile (excelenta lor ii face atipici chiar si printre confrati) sau cei care se impart intre a munci la multinationala si a practica drept hobby simbolic un curs la facultate? Nu ati vazut privirea aceea parca pierduta care te cucereste prin naivitate si gradul ridicat de inofensiv? Atunci inseamna ca nu ati imbatranit studiind si v-ati caut alt orizont drept soarta.

Dar una peste alta, ceea ce constituie prostia suverana a facultatilor hiperspecializate in faza post-graduate consta in aranjamentul de haita al puterii intr-un departament de stiinta oarecare. Intre banda de cartier si organizarea ei ierarhica in care cel mai malac si cu cele mai multe jafuri, batai si zile de inchisoare la activ (si respectul clanului care decurge de aici) si cel care are cele mai multe articole ISI, carti citate international, conferinte etc. nu gasesti structural nici o deosebire. Pierre Bourdieu ramane formidabil in angajamentul sau de a demasca statutul construit din aceleasi rudimente ale puterii in breasla care ar trebui sa lase cel mai mult loc ratiunii si cel mai putin pasiunilor, invidilor, ambitiei care calca orice in picioare ca ultimul clan de cartier, galagios si gregar.

Si, culmea, de parca nu ar fi suficient ca doctorii, doctoranzii si post-doci sunt o adunatura de furnici la fel de deplorabila ca oricare alta tagma de meseriasi, cercetatorii si-au dat seama ca, daca oricum pierd batalia cu societatea si sunt zdrobiti de o realitate a oamenilor obisnuiti care nu se antreneaza in a calcula miscarea sferelor in borcan, a cita si a fi citati, ar fi mai bine sa isi proclame de la sine superioritatea intelectuala. Iata satisfactia compensatorie pentru ca sunt lejer devansati la buzunar de o cantareata stirba in direct! Ce daca nu avem bani si nu ne lafaim in lux, cel putin suntem primii la capitolul intelect, avem respect social si, de regula, oricum ducem un trai aranjat peste medie? Noi ne plimbam prin lume. Noi suntem avanpostul progresului stiintei si ariergarda repetitivitatii, chiar daca cei mai multi dintre noi sunt chiar mai putini utili social ca vanzatoarea de la alimentara din colt.

Ce nu vor dumnealor sa recunoasca in ruptul capului este invidia sufocata de aroganta pe care o au pentru cei cu cariere mai prospere decat ei si atunci se vand ca fotbalistii de la o universitate la alta, ce-i drept, atunci cand arareori ies in evidenta in echipa compacta a semenilor lor hiperprofesionisti. Sau ca tipul de distractii, cu alcool si zbantuiala de satra la care se pretau, ii coboara chiar la nivelul clanului de cartier deja metaforic amintit.

Dar faptul este urmatorul: o ruda apropiata mi-a povestit cum unul dintre sefii sai directi, cu o engleza aproximativa si de o mediocritate umana frapanta, castiga cateva zeci de mii de dolari pe luna si are, printre altele, doua Ferrariuri in garaj. El influenteaza direct societatea prin compania unde detine o functie de comanda, dar nu pretinde ca stie mai mult despre ea si nici nu se strofoaca sa uimeasca pe cineva ca a scos o lucrare colosala despre un univers in care are totusi un vesnic rol pasiv, de pe margine, cum se intampla cu duhurile intelectuale. El nu este din specia supusa a universitarilor. Dar despre el si cei asemeni lui se scrie din belsug.

Ce imagine mai buna a gradinii lui Akademos in ruina decat a unuia ca Slavoj Zizek din viitor evaluand capitalismul sexist din videoclipurile unui Pitbull sau Flo Rida?

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Prostia universitara

  1. M. zice:

    Cata dreptate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s