Goana după plăceri – sau a sta pe loc

Câtă risipă de iluzie în încercarea de a îți împlini o dorință care nu se vinde niciodată atât de scump pe cât credem! Sunt atâția, care aleargă cu disperare, după plăceri psihice și fizice de tot soiul și sunt în stare să arunce sume enorme de bani pentru o satisfacție care adesea – dacă nu totdeauna – vine pe gratis și din cauze pe care să încerci doar să le ghicesti și nu le găsești o explicație singulară. Într-adevăr, chiar nu este la îndemâna oricui să vadă că dacă obiectele plăcerii se pot schimba de pe-o zi pe alta și dorința de a simți plăcerea este la rândul ei inconstantă și arbitrară? O plăcere ce nu se poate consuma oricât ai hrăni-o cu băutură, sex, distracții etc. ține de o indisponibilitate biologică de moment. Oare nu este ușor de bănuit că o singură digestie grăbită poate sa îți dea o stare de spirit atât de proasta încât nici un ban nu te poate scoate din ea? Munții de mâncare și lipsa poftei nu țin de acelasi ordin al existenței decât în varianta științifică a chimiei.

Ne credem stapani pe lucrurile exterioare – ceea ce probabil este adevărat –, dar nu ne controlam nici sucurile gastrice, nici apetitul, nici măcar corpul în masura în care să îi putem comanda: ,,Fă-mi azi pe plac!” Și în timp ce alții își plătesc plăcerile simțite slab cu aur mult, alții dobândesc pe nimic și fără un suport exterior deosebit adevărate delicii interioare.

Publicitate

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Goana după plăceri – sau a sta pe loc

  1. Ontelus Dan Gabriel zice:

    Hedonismul lumii consumiste de astazi, pus relativ in garda prin criza globala se pliaza atat pe universalitatea lacomiei, cat si pe suprematia banilor. Evident, mass-media il incurajeaza interesat. Cand omul intelege ca se poate multumi si cu ceea ce ii este strict necesar supravietuirii decente, desi limitele acesteia sunt, din pacate, atat de relative, o minima evolutie interioara se produce. Altfel, suntem toti rezultatele combinatiei unice a ereditatii, educatiei si mediului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s