Stalin – Robert Service

Într-o recenzie de la începutul anului privitoare la capodopera filosofului polonez Leszek Kołakowski Main Currents of Marxism justificam ideologic socialismul în pofida oricăror critici care cad din start pe lângă. Argumentul, complet lipsit de originalitate și preluat din formidabila desfășurare argumentativă a lui Kołakowski, suna, simplificand totuși, în următorul mod: valorile nu ființează în afara naturii. Gândurile noastre sunt o adaptare biologică la mediu. Istoria umanității este doar îmbunătațirea biologiei umane (prin religie, tradiții și, nu în ultimul rând, știință, ca fiind cele mai bune interfețe dintre om și Lebensraum – nici o aluzie nazistă) pentru dominarea naturii. Dacă în mine se naște o reprezentare a iubirii, acest eveniment se întâmplă pentru că fiziologia mă instigă și mă obligă ca genele întregii umanități să supraviețuiască prin actul reproducerii după ce carcasa trupului meu va dispărea. Una din implicațiile directe ale acestei viziuni cuprinzătoare asupra vieții este că mor odată cu învelișul de carne în care nu se ascunde nici un suflet. Ce se cheamă suflet este fluxul electric al neuronilor mei.

Acesta era impasul pozitivist de la finele secolului al XIX-lea. Nici o disciplina socială nu a fost ocolită de corolarele sale – mai mult sau mai puțin, firește. Ceea ce se cheamă darwinism social, dar și marxism în momentul său de coacere epistemologică, pornesc de la o unică premisă: dărâmarea ficțiunilor metafizice. Doar că înlăturând substratul noumenal din istorie, artă, poezie, chiar și coduri de legi, alternativa ar fi un materialism sec, orientat pe execuție și administrare după ce scopurile sunt hotărâte pragmatic (sau arbitrar: cum nu există de la sine teleologie în lume, orice telos tine de o decizie ce nici nu trebuie justificată – voință brută și necontrafăcută). Pe acest gol s-a ridicat eșafodul istoriei umanității în versiunea marxismului post-hegelian.

Și acum ajung la biografia lui Stalin scrisă de Robert Service la începutul anilor 2000. Am avut răbdarea să o citesc, deși lectura este una saturată de date, depășind 600 de pagini de text dens, dar nu greoi. Nu am sa intru în detalii legate de viața georgianului din Gori, născut dintr-un cizmar bețiv și o viitoare bigotă, dar câteva elemente centrale ale vieții sale țin să scot în evidență: Stalin a beneficiat până la vârsta de 21 de ani de educația tipică unui seminarist din Tiflis (Tbilisi de azi) la sfârșitul veacului al XIX-lea. În fața vidului său de credință, dar și a condițiilor sociale apăsătoare din Imperiul Țarist, Iosif Visarionovici Giugașvili (Soso pentru prieteni, Koba pentru admiratori) alege calea mișcării revoluționare clandestine a socialiștilor din întreaga Rusie. Cu o personalitate răzbunătoare, patologic de suspicioasă (dar și capricioasă) și stăpânită de o formidabilă pasiune de a domina, Stalin, ca un erou caucazian a la Hagi Murad, sparge prin intermediari bănci și trimite banii exilaților din Elveția, în speță răbdătorului Lenin și bolșevicilor săi. Viața sa privată este marcată de arestări, deportări, strâmtorare materială, beții cu camarazii-tovarăși și plăcerea de a seduce adolescente. Prima nevasta îi moare după abia doi ani de căsnicie în 1907, a doua se va împușca în inimă la începutul anilor 1930. Nu se știe dacă pe cea de a doua nevastă, Nadia, a omorât-o sau nu, dar se pare că fiecare din cele două soții decedate i-au înghețat orice sentiment de milă și îndurare pentru oameni. A fost un soț prost și nu i-a păsat prea mult de soarta căsniciilor sale. Pe deasupra, Stalin era totuși un ideolog dur și un revoluționar bolșevic. Latura sa de practician a depășit-o constant pe cea de ideolog, dar Robert Service vorbește cu respect despre enorma sa capacitate de muncă, despre multiplele sale chipuri și inteligența sa aplicată ieșită din comun. Pe toți apropiații săi îi privea și îi judeca numai prin slăbiciunile de care dădeau dovadă, pe care le exploata la maxim.

Pofta sa de sânge era enormă. Încă din perioada Războiului Civil, unde s-a remarcat ca unul dintre cei mai sadici și distructivi comisari politici, până la complotul medicilor din iarna anului 1952/1953, Stalin a trimis la moarte sute de mii de oameni (liste de sute și mii de nume sunt semnate chiar de mâna lui) și a sprijinit exterminarea altor câtorva milioane. Este de prost gust să înșirui crimele sale abominabile și teroarea fizică la care își supunea orice adversar, real sau închipuit. Și, totuși, Rusia țaristă, a cărei prosperitate va fi atinsă de URSS abia în 1925 (deci la 8 ani de la uciderea Romanovilor), va fi umbrită de Stalin într-un mod criminal, dar măreț, în deceniile care vor urma. La moartea sa în 1953, U.R.S.S. depășise granițele naturale ale Imperiului Rus din secolul al XIX-lea, deținea bombe atomice, o armată extrem de puternică și o industrie pe măsura celei occidentale. Tot seminaristul din Tiflis a distrus, alături de poporul sau și Armata Roșie, statul lui Hitler, poate cel mai militarizat din istoria umanității. Fără contribuția sovietică, cine știe ce limbă am mai vorbi în România astăzi? Poate germana, poate nimic? Monografia lui Robert Service încorporează două dimensiuni opuse: Stalin ține de registrul unui despot asiatic de o cruzime fără precedent, dar măreția și devotamentul său pentru prezervarea legatului Revoluției din Octombrie 1917 sunt ale unui revoluționar pur-sânge, o variantă radicalizată a lui Lenin. Dacă am avea oameni de stat devotați ordinii politice actuale cum a fost Stalin pentru modelul comunismului internațional și rusesc, Europa ar putea cu adevărat să se unifice democratic și economic. Afirmația poate părea îndrăzneață, dar Stalin a modificat în mare măsură ordinea și cultura socială ale unei țări de o sută cincizeci de milioane de suflete în mai puțin de trei decenii. Costurile au fost enorme, iar rezultatele catastrofale pentru bunul-simț, dar apreciabile dintr-o perspectivă comunistă.

Robert Service face o treabă bună ca istoric, dar nu mai mult de atât. Și aici vreau să ajung la punctul final: acuzele dovedite aduse împotriva lui Stalin, ca și în cazul situației Revoluției și apoi a dictaturii proletare ce precedă instaurarea socialismului pe pământ, sunt irelevante epistemologic. Dacă ideile nu au consistență decât în cadrul posibilului biologic, oare este imposibil ca ceea ce gândești să nu fie deja acțiunea biologiei însăși? A gândi istoria ca înfruntarea pe viață și pe moarte între oprimați și oprimanți înseamnă deja a schimba-o. Doar faptele rămân să vină.

Iar morala și legile sunt dezmințite de legile biologiei, unde crima și violența sunt la ele acasă. Stalin este un monstru pentru o gândire înalt speculativă și doar un catalizator pentru știința unei biologii dure și fără complezențe metafizice.

Publicitate

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Lecturi și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Stalin – Robert Service

  1. Ontelus Dan Gabriel zice:

    Desi darwinismul social este o realitate, totusi reductionismul biologic este cel putin discutabil. A considera ca spiritualitatea este rezultatul exclusiv al biochimiei creierului este o forma de magie. Omul nu se defineste numai prin corp sau numai prin suflet, ci prin ambele, in egala masura. Sunt atatea lucruri, mai degraba invizibile, despre care nu stim mai nimic, incat intreaga cunoastere omeneasca devine un joc, chiar si ,,cu margele de sticla”.

  2. vicuslusorum zice:

    Da, aveti dreptate, dar pentru miscarea socialista la inceputurile ei va puteti imagina cate probleme morale elimina reductionismul fiziologic pe care il criticati. Culpa morala nu exista pentru cei care nu cred in suflet. Daca Dumnezeu si creatia sa nu sunt, atunci absolut totul este ingaduit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s