Scrieri online

Intro 

În ciuda atâtor schimbări care s-au produs în modul în care ne configurăm simbolic locul ocupat de producția de texte tipărite (reviste, ziare, cărți etc.), revoluția online declanșată în ultimele decenii este o falsă revoluție în conținut. Schimbarea datorată noilor mijloace publicistice este direct legată de ieftinătatea lor. Practic, oricine deține acasă o imprimantă performantă este posesorul unei mici tiparnițe. Tipografia ca obiect casnic este adevărată invenție ieșită din firescul secolelor precendente. Apariția word processer-ului este cealaltă invenție utilă, care scade enorm costurile (inclusiv de timp) cu șpalturile din tipografia tradițională. Îmbunătațirea radicală a internetului este exact publicul invizibil de care un autor, un emițător de idei, avea nevoie în lumea ante-tehnologică. Tot la fel cum prezervativul, pilula contraceptivă și mașina de spălat le-au salvat pe femei de la cele mai teribile sarcini legate înainte vreme de sexul ,,slab”, pachetul Office, imprimanta și world wide web-ul ne deschid oricăruia dintre noi șansa de a scrie, a citi, a fi citiți etc.

Însă toate aceste schimbări tehnice nu au produs o ruptură colosală nici la nivel de formă, nici de fond. De la caligramele lui Guillaume Apollinaire până la sucitele așezări în pagină ale poeziei lui Edward Estlin Cummings, raportul dintre semnificant și semnificat nu a căpătat proprietăți atât de noi încât să decretăm orice experimentalism de acum o sută de ani ca iremediabil depășit. La 1900 nu eram decât ieri, nicidecum în preistoria literaturii și a tehnicilor literare. În ceea ce privește șansa colosală ca pentru prima oară în istorie numărul potențialilor scriitori să dea naștere unor genii nemaivăzute, care în alte epoci erau condiționate, de necesități și lipsuri, la tăcere, desfid pe cel care ar avea îndrăzneala de a spune că numărul de mari talente creatoare a crescut grație tehnicii. Talentul nu poate fi suplinit de un ordinator. În afara creșterii tirajului de cărți, reviste, publicații etc. nule ca valoare sau de o mediocritate înspăimântătoare și derutantă, ce bogăție spirituală și culturală se găsește într-un mecanism care reproduce mașinal imaginația și afectele omenirii dintotdeauna? Scoți din tehnică doar ceea ce pui în ea. A crescut encefalul uman în ultimele milenii până în punctul unei modificări simțitoare a performanțelor noastre cognitiv-senzoriale? Trăim mai mult fără ajutorul igieniei, medicamentelor, hranei consistente, chirurgiei științifice? Viața noastră modernă este un sistem susținut de proptelele rațiunii demonstrate experimental. Atât și nimic mai mult.

Blogosfera și media online

Ceea ce ar trebui să ne sidereze în calitatea noastră de consumatori de idei (pe hârtie, pe ecran) la ora actuală provine nu din noutatea simplificatoare a paginii de internet, a secțiunii de comentarii, a tabletei magice, a smartphonului etc., ci modul în care toate acestea erodează vechile tehnici de lecturare. Marea schimbare nu vine din noutatea mijloacelor, ci din privirea nouă aruncată pe ceea ce deja știm. Deodată autorul nu mai este acea instanță care are deja prestigiul unui nume pe copertă. Creatorul nu este scriitorul care te sperie sau te intimidează sub greutatea a câtorva sute de pagini. Nu mai este nici semnatarul unei rubrici cu multe coloane într-o revistă groasă și dospind de erudiție. Cel care scrie este cel care supraviețuiește exclusiv prin text, doar prin textura ideilor sale. Tehnologia a democratizat sacrul paginii tipărite, care impunea, și, cumva, încă impune. Iar aici, marele ventriloc, care vorbește din pagina moale dintre degete, se topește în văzduh ca o nălucă. Mai mult chiar, secțiunea de comentarii îi transformă pe cititori în parteneri de dialog, nu doar în admiratori pasivi, reduși la pagina albă care trebuia livrată cândva în plic, repede, la poștă. De fapt, astfel, poșta redacției devine o instituție vetustă. Instantaneitatea tehnicii îl pune pe scriitor într-o singură poziție, denudată de artificiu și retorisme păguboase: el este ceea ce scrie și doar atât. Este, finalmente, scriitura fără instituția editurii, fără violența socială a capitalului simbolic. Comentatorul este celălalt scriitor, care veghează din umbră, conștiința vinovată a celui citit.

Nu vi se pare normal că tocmai breasla jurnaliștilor este cea care a suferit cel mai tare de pe urma tehnologiei? Editorialistul care te încânta cândva în tramvai spre muncă sau rubrica, pe care o citeai doar ca să te enervezi un pic, sunt înlocuite de o secvență firavă de paragrafe, uneori despărțite de un biet next page, la care poți reacționa imediat în căsuța de opinii. Jurnalistul de opinie a intrat la apă pentru că dintotdeauna valoarea sa avea ceva contrafăcut: îl poți corecta, aplauda la scenă liberă, critica, persifla, pulveriza printr-o observație incisivă, dar justă etc. Distanța dintre auditoriu și actor se șterge dacă actorul nu impune din scris – pe cât este în stare – distanța. Orice blogger poate scrie o revistă, un roman, o plachetă de poezii, un ziar, o rubrică de gazetă. Ce îi stă în cale este doar el însuși, sinele și nu mijloacele. Saltul revoluționar este, trebuie să o recunoaștem, un sacrilegiu pentru puterea dominatoare.

Consecințe

Criza presei decurge din erodarea prestigiului de breaslă datorat mijloacelor de producție. Informația este mai mult sau mai puțin accesibilă. Suntem totuși o civilizație impudic de grafomană. Dar punctual, se observă:

1) Multe siteuri de opinii slabe, inculte, ignare, stupide, mincinoase, tendențioase sau, pur și simplu, mediocre. Cele mai multe materiale care apar pe platforme online de circulat și colportat idei (exemplul meu de lector avid: criticatac.ro, contributors.ro, voxpublica.ro, lapunkt.ro etc.) se pot aprecia cu epitetele deja înșirate. Din nefericire, comentatorii se aseamănă atât de mult autorilor încât granița dintre cele doua lumi devine friabilă. Când scrii doar pentru cititor, număr de vizualizari și comentarii, ajungi să semeni cu cititorii tăi. Din nou, din mare nefericire pentru ,,autori”, unii comentatorii sunt mai interesanți, mai inteligenți și mai talentați decât jurnalistul, sociologul, politologul, istoricul care semnează plăpînd sub titlu.

2) Blogosfera devine un ocean de antitalente cu veleități literare. A urmărit cineva numărul obositor de bloggeri care scriu poezii? Delirul liricoid de adolescent întârziat duce la caraghioslâcuri care se recomandă ,,sincere” și ,,din suflet”, ca și cum propria emoție (in)traductibilă ar fi de una singură o dovadă a valorii. Pentru toate siteurile de poezie naivă, agresivă, dar mai ales incultă: ne îmbolnăviți și ne faceți să credem că oricine poate fi, cel puțin cu numele, poet. Tuturor ,,arhitecților de vaginuri”, tuturor groparilor și gunoierilor poeziei, la urăm o moarte literară ușoară, pe măsura nașterii lor ca poeți: isprăviți cu tastatura aceea căreia nu-i dați pace, sfărâmicioșilor! Aviz unui anume ivcelnaiv, versificator infantil fără suflu poetic.

3) Blogerii care scriu jurnal sau proză sentimental-confesivă sunt o corvoadă pentru intelect. De la violatorii banali ai ortografiei până la energumeni cu sintaxe sucite pe arcuri, un blog prost se recunoaște, precum o femeie urâtă, prin ținută. Când nu miroși a nimic, te parfumezi din greu. Nu în ultimul rând, internetul tinde să dilueze informația, să îi elasticizeze contururile. A cita din autori reputați, a construi facile jocuri intertextuale, a aglutina fragmente sunt treburi de Bouvard și Pécuchet. Unde ești tu în ceea ce rostești, unde e vocea ta adâncă, nu osteneala și snobismul cultivat, care este la îndemâna oricărui spițer, taximetrist și coafeză cu timp liber?

4) De asemenea, amintim impostura grețoasă a premiilor acordate pe internet. Coabitarea excesivă cu publicul te anulează ca scriitor și te prostește la nivel individual. A trăi pentru public, nu din public: amănuntul care face diferența dintre patologii grafomani, nulitățile cu aere și cei câțiva. Valoarea înseamnă selecție dură, de aceea este predestinată să îi înfurie pe democrații din oficiu.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Scrieri online

 1. vissurix zice:

  aștepti multe accesari, like-uri si comentarii la postarea asta? Pentru ca altfel, e un non-sens: de ce te exprimi pe blog? in eterul internetului? la indemana oricărui cititor posibil din cele nu-mai-stim-cate miloane de cunoscatori de limba romana? Tot ce ai scris e adevarat. Despre jurnalistii care si-au pierdut autoritatea si au fost subminati de explozia blogosferei. Si despre platforme, gen critic atac sau contributors, unde e tot mai greu de inteles ce se petrece. Citesc greu, mestec incet si inghit cu noduri ce scriu autorii si comentatorii, ca e stanga sau dreapta, tot una imi pare. Pe celelalte bloguri, de poezi sau proza sentimental-confesiva nu ma incumet sa descind: dau un click din greseala si, cand vad despre ce e vorba, ma retrag rapid. Viata e prea scurta sa citesti tot felul de chestii cretine (majoritatea blogurilor sunt incluse in categoria asta) cand s-au scris nenumarate carti care chiar merita.
  Eu nu cred ca exista valoare si ca ceva se cerne pe internet, ci mai dregraba ca totul se dilueaza, se topeste in oceanul mediocritatii si imposturii. E ca si cum torni cateva milioane de calimari de cerneală in oceanul planetar in milioane de puncte diferite. Fiecare are un impact extrem de local si se pierde in imensitate intr-un timp scurt. Ca tiparnita ad-hoc internetul e bun, asa ca un joc, un amuzament: sa nu transmiti nimic (important !?) celorlați, sa nu astepti nimic si sa nu pui nici un pret pe trafic (cand jocul e oricum gratis). In rest totul e o desfatare pe net: platforme, bloguri, presa on-line etc.

 2. vicuslusorum zice:

  Nu astept nimic. Nu ma iluzionez si nici nu cred in iluzii. Problema cu internetul nu e absenta calitatii, ci faptul ca ea se pierde printre multe mizerii, pe care publicul stie si nu stie sa le taxeze. Latura asta strict orizontala a netului ma oripileaza. Insa, repet, sunt articole interesante si valoroase si pe siteurile de opinii, poezii simtite din loc in loc, dar marele Gog este mediocrul infiorator. Toata lumea scrie cu picioarele si, printre multe torente de prostii previzibile, aluneca si aprecieri inteligente.

 3. paul zice:

  Un text perfect inteligibil pentru mine. Bine scris, a devenit o placere sa va citesc! O vreme nu v-am urmarit…imi pare rau. Cred ca n-am gresit pariind pe dvs.

 4. lein zice:

  Internetul este doar o evolutie si nimic rau.fiecare are puncte de vedere dar ca la fiecare lucru care apare nou cei din generatia ce nu au crescut si nu s-au dezvoltat cu aceasta evolutie ca si altele deasemeni au o mica jena in a recunoaste ca e depasita tehnologia cu care s-au invatat ei si in loc sa observe eficienta cu care internetul dezvolta capacitatea intelectuala,observa partile proaste ale acestuia mai ales ca in aceasta uniunde sau lumecum numesc eu internetul atat partile bune cat si cele rele sunt mult mai evidentiate decat in carti reviste sau programe tv pe care le micsoreaza cu fiecare zi ce trece.
  Este adevarat ca isi lasa si o urma negativa insa cu mult mai mica decat partea pozitiva si constructiva.Chiar mai mult fiecare isi alege ce ii place si ce se simte mai bine sa priveasca sau sa citeasca desconsiderand sau judecand pe cel ce nu are idei la fel.Cat despre influienta asupra tinerilor si copiilor cred ca principala vina o au cei ce sunt obligati sa ii creasca si sa ii educe.Este responsabilitatea lor sa vegheze asupra actiunilor lor si a modului de gandire si informare.Ca exemplu as putea da situatia prostitutie pe care o vad asemanatoare,situatie in care cei ce consuma acest serviciu sunt cetatenii care sunt direct responsabili de sanatatea si imaginea propriilor lor persoane;
  Cred ca actuala conducere este invechita pentru vremurile noastre pentru ca interzice si lupta cheltuind bani fara a reusi sa stopeze sau sa diminueze ceea ce alte state dezvoltate ale lumii acepta si primesc si un beneficiu din aceasta activitate considerata nedemna.revenind la subierct…internetul ingenunchiaza cartea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s