Antiadmirație

Înnebunești pe prea cuminți, ce stau tâmpiți de-nțelepciune
Și schimbi deodată în focar ce-a fost mai stins ca un tăciune.

(Imn la Satana, Al. Macedonski)

Leneșii sunt primii dușmani ai vieții. Naturile oblomoviene au o tară ascunsă, o boală genetică care s-a acumulat în indolența lor de blazați fără energie vitală. Dreptul la lene este precum o batjocură adusă Creatorului, dar și un mod de a-i sugera că viața nu merită a fi trăită. Mi-e teamă de naturile inactive. Sunt cu toatele luciferice.

Personajele fără aplecare spre vicii vin la rând. Cei care nu au păcate ascunse, ticuri rușinoase, pofte despotice aparțin inumanității. Sângele rece și ușurința de a nu-ți dori nimic special pentru tine sunt precum o halucinație cu extratereștrii fioroși. Virtuoșii fără pasiune sunt monstruoși.

Parvenitismul este ultima invenție detestabilă a modernității. Orice parvenit este prototipul omului nesigur pe sine, cel care se consideră în adâncul său un impostor care merită orice rol, orice grad, orice cocardă fiindcă lumea este cea mai mare impostură. Omul marilor aglomerări urbane conține semințele imposturii, ale ipocriziei și falei parvenitului. A purta haine rupte doar pentru că orice haină nu poate fi niciodată decât o țesătură perisabilă, o acoperământ de-o zi, este cea mai mare sfidare adusă rațiunii. Detest cinismul metafizic al parveniților.

Nici un om veritabil inteligent nu poate fi simultan leneș, mort instinctual și parvenit. După cum nici un prost nu le poate cumula în sine.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s