Cei răi

Cine comite o crimă, o infracțiune, chiar un benign act imoral, dar împins de o necesitate biologică sau de vreo genă dificil de domolit, este doar un alt animal din natură. Când sfinții cad în ispită dau vina pe bestia din ei, căruia îi atribuie o reprezentare demonică. Ce să le cerem celor care nu cred în diavoli?

Dar cele mai abominabile rele îi au ca autori pe cei care vor să aducă binele pe lumea asta. Nu cei care ne cer să ne schimbăm, ci cei care pun mâna pe par și ne învață binele. Cei care arată cu degetul spre dușmani și ne explică rezolvarea problemei. Oamenii fără caracter sunt mari luptători în numele caracterului.

Nu sunt mulți răi ca aceștia, dar când îi avem în preajmă îi recunoști după impresionanta lor calitate de a identifica suferințele altora. Cei mai abili vânători de necazuri sunt cei mai malefici dintre noi.

Te cuceresc prin curajul lor, sunt înduioșători prin puritatea cu care se indignează. Nici un sentiment al sufletului omenesc nu scapă un pic mângăiat. Îi adoram instantaneu.

Dar urmăriți-i cu atenție. Nu binele îi stimulează pe ei, nimic din ce este bun nu-i mișcă, ci plăcerea de a numi și a lichida răul. Suferința pe care o impun cu fierul roșu pe trupul celor vinovați le face ochii să le radieze de plăcere. Vorbesc de bună creștere, dar cel mai bine se simt când îi înjură pe prost-crescuți. Se laudă că ar căuta liniștea și iubirea, dar se țin numai de scandaluri și denigrări. Iar pentru orice au scuza bunelor intenții. Te înșeală pentru că nu te mai iubesc. Te apostrofează vulgar fiindcă nu ai fost politicos. Ei sunt cei răi în numele binelui, asupra căruia nu se opresc niciodată mai mult de o secundă. Ei sunt experți în rele și siguri din oficiu pe bine. Au stofă de moraliști, odăjdii preoțești, dar centuri de războinici pe dedesubt.

De regulă, nu au principii, iar lucrul acesta se verifică numaidecît. Sunt ca bărbații care-și ceartă soțiile pentru greșeli gramaticale la o serată, dar nu crâcnesc în fața amantei când întrebuințează furculița la restaurant cu ferocitatea unei periuțe de dinți. Sunt ca femeile care-și agresează copiii pentru năravuri naive, dar care laudă poznele odraslelor altor prietene. În general, cei demonici sunt dintre aceia care impun binele de dragul beției de putere și a fericirii de a umili si controla pe cel despre care știi că nu deține nici o putere asupra ta.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s