Nu schimbi tu lumea

Ne resemnăm cu timpul. Începem să prețuim mărunțișurile frumoase ale vieții și să acceptăm relele ca pe un dat al naturii umane. Ne ascundem după „așa sunt oamenii dintotdeaua”. Dar e suficient să schimbi orașul, provincia sau țara ca să descoperi cât de mult te înșeli. Iar atunci când îți anesteziezi suferința cu drogul resemnării metafizice, nu uita că alții sunt și ei victimele acelorași cauze pentru care tu te-ai resemnat. Crezi că opiul tău le va alina și lor viețile? De ce să ne mințim atunci? E totuși neplăcut să constați că, de fapt, nu ai nici un motiv să te resemnezi, dar nici o putere ca să le elimini motivul resemnării. De ce ne mințim cu minciuni?

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Nu schimbi tu lumea

  1. Îmi aduc aminte că la începutul anilor ’90, au existat câteva încercări timide ale unor intelectuali, reuniți în Grupul de dialog social, de a mișca lucrurile în direcția în care se deplasa Cehoslovacia, de exemplu. Era multă agitație, discuții interminabile și sterile pe tema anticomunismului. În acest timp FSN-ul se structura până la nivel de comune și sate. Liiceanu, Pleșu, Manolescu, Ana Blandiana și compania, au rămas încremeniți în proiect. Lucrurile nu puteau evolua la fel ca în țara în care Havel era deja președinte, acolo unde a avut loc o revoluție de catifea, unde până și unii comuniști aveau o deschidere liberală. Aș vrea să mă contraziceți și să-mi spuneți că natura umană este aceeași pretutindeni. Din păcate, eu cred că avem o genă a pasivității, ca popor.
    Schimbările adevărate, de mentalitate, de sistem se pot face cu pragmatism, cu legislația pe care Occidentul ne-o pune la dispoziție și care TREBUIE să fie aplicată și respectată.
    Ar fi multe de spus despre acest subiect. Mă gândesc că și articolul de față este tot o constare. Ce-ar fi să faceți o tranzacție bună cu măsline, precum odată un mare filosof antic și apoi voi deveni discipolul dvs.

    Lăsând gluma la o parte, să știți că urmăresc cu mare interes tot ce scrieți.

    Cu stimă!

Lasă un comentariu