Marginalii

Societatea este o cușcă a individului liber. Oricine se poate plimba prin cușcă, dar limitele libertății sunt trasate de gardul din fier al conformității sociale. Cel puțin astfel se prezentau lucrurile acum mai bine de 50-60 de ani chiar și-n societățile liberale. Estimp, liberalismul individualist s-a generalizat la multe societăți dezvoltate și este în curs de extindere chiar și la cele mai puțin dezvoltate. Consensul global suține individualismul liberal. Este minunat că se întâmplă asta când avem, totuși, atâtea alternative despotice, tiranice, demente, pe care le asociem proiectelor depășite ale trecutului.

Și totuși, consecințele individualismului liberal sunt printre noi. Nu am să discut despre anomia socială, egoismul antisocial, masificarea consumeristă și celelalte teme care fac obiectul unei literaturi de specialitate solidă (se poate găsi oricând o bibliografie de 10 titluri obligatorii).

Pe mine mă interesează fenomenul – pe care l-aș intitula – de orbire socială pe care îl produce individualismul liberal. De pildă, te cheamă X și te naști în rândul clasei medii, părinții tăi sunt doctori, avocați sau economiști (deci au studii de specialitate serioase), iar toată viața te comporți ca un exemplar supus al clasei tale. Mergi pe drumul părinților, atât în educație-nivel de trai, cât și în moravuri. Să nu-mi spuneți că cei mai mulți nu sunt așa.

Prietenii tăi sunt oameni cu un nivel de educație apropiat de al tău, iar nevasta sau concubina vor aparține mai mult ca sigur exact orizontului tău social, pe care îl conservi de la părinți și poate îl vei lărgi – pentru a-l vedea conservat prin urmașii tăi. Dacă ajungi să te angajezi în așa fel încât să te integrezi social în aceiași lume de dinaintea practicării profesiei tale, se cheamă că X s-a integrat perfect în mulțimea de alți X-și.

Nici nu va trece prea mult timp, iar X se va simți împlinit. Are o poziție socială sigură, prieteni cu interese similare, o companie de viață plăcută. El se simte parte integrantă în cercul său cu care este solidar. Cu timpul, X își va consolida valorile. Începe să creadă că realitatea sa este unica realitate bună, obiectivă. Procesul de valorificare pozitivă a sferei sociale este aproape întotdeauna inconștient. Pe măsură ce X înaintează lent, dar sigur, în carieră, valorile devin finalmente cătușe ale gândirii. X ajunge la bătrânețe un om cu o conștiință puternică a locului său în lume. Nu sunt așa toți cei maturi care se află pe o poziție socială privilegiată? Nu simt ei nevoia socială de a da lecții, de a explica, nu sunt aroganți și superiori pentru că societatea îi acceptă? Nu au triumfat ei asupra multor semeni?

X nu vede dincolo de cercul său social. Când îi merge bine social, X este universalist, tolerant, înțelegător. Traiul bun, și iubirea de sine ce decurge de aici, îl face să vadă doar particularul din ceilalți. Ce este comun este de la sine înțeles (pentru X asta se cheamă obiectivitate), iar diferența-i ceea ce el apreciază. X este relativist, iar asta îi conferă o moleșeală a minții. Când cele mai multe probleme ale vieții au fost rezolvate (de la adăpost, mâncare și sex până la satisfacția socială de a fi un membru respectabil al comunității academice, al breslei avocaților, al spitalelor etc.), pentru ce să mai inventăm probleme care nici nu pot fi consumate în stomac? X nu are idei, ci doar opinii, iar acelea rudimentare, dar blânde. Cam acesta este prototipul omului occidental, un suflet fără convingeri. Când îi merge rău, X se chinuie ca integrarea sa să fie cât mai completă. La marginile sferei sale sociale, X va fi cel mai feroce apărător al ei, așa cum iubesc prima generație de copii ai emigranților valorile americane.

X este orb, dar nu o știe.

Totuși, X poate vedea. Tot ce nu află în sfera sa socială (iar o lume întreagă se lasă sacrificată de X), este ori inferior, ori ciudat, ori stupid, ori detestabil, ori de evitat. Pentru relativiști, cei care nu sunt moleșiți mental sunt bizari, sociofobi. A respinge sfera lor îngustă înseamnă pentru ei a refuza întreaga societate. Indiferent de avere sau de nivel educațional, X reacționează defensiv, cum este biologic normal, dar este exact contrariul unui relativist tolerant. Când este vorba de stabilitatea propriei sale siguranțe sociale și psihice, X scoate colții. Devine ca un animal de haită.

Luați-i contul din bancă și își va pierde automat respectul de sine! Calificați-l drept o nulitate în domeniul său, puneți-i șeful din acel moment să zică asta, iar X va uita că a învățat vreodată ceva. Scoateți-l un pic din sfera sa socială și va muri.

Supuneți-l oricăror probe (blânde, nu ca cele crude de mai sus) prin care îngustimea sa socială, orbirea sa pentru oameni, tradusă drept individualism liberal, să îi fie demonstrată și va urla ca din gură de șarpe. Nu-i nevoie să mă credeți, va invit să experimentați.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Marginalii

 1. Ghita Bizonu' zice:

  Sau te plang ca unu Ghita Bizonu comenteaza prea mult. Si ca cine este el de are pareri in atatea domenii ? Si zbang!! Ghita Bizonu est5e sever moderat pe criticatac. Mult mai sever decat liberatrienii , Sau aia de dreapta care …
  A da. Eu sunt un marginal. Adica mi se rupe de cati ma iubesc!!!
  Oricum multumesc ca ai pus si tu umaru ca sa mi se i8nchida mie gura!!!

 2. vicuslusorum zice:

  Cu ce am pus eu umarul? Cred ca suferiti de paranoia. Multi oameni care scriu pe bloguri in Romania cred ca daca nimeni nu-i baga in seama exista un complot universal impotriva lor, poate niste securisti care le dau ban. Aiurea! Eu am putini cititori zilnic. Probabil ca am un blog greu de citit, peste nivelul de educatie pe care il ofera scoala cetateanului mediu. Sa ma simt victima cuiva doar pentru ca nu sunt bagat in seama? Bineinteles, poate ca cineva va cenzureaza. Sunt sigur ca daca nu ati fi cenzurat ati pune-o de o mica revolutie. Imi vine sa rad!

  • Ghita Bizonu' zice:

   Nu te lauda!!! Era virbva despre o tgurnatorie pe criticatac!! Si numa prostii se lauda ca au putini cititori. Nu de lata da si eu am putini,. Prea putini ptr gustu eu dfa pesemen ca nu stiu sa „relationez” cu ei. Deh io is marginal!!!

   • vicuslusorum zice:

    Sa stiti ca va urmaresc de ceva vreme ce scrieti pe net, inclusiv pdf-urile de istorie pe care le scrieti.

    Aveti o autosuficienta romaneasca care ma inspaimanta uneori. Cand zic romaneasca, ma gandesc la tipul acela de om educat care are impresia ca e primul care isi pune anumite probleme pentru care nu are parteneri de discutie. Putinii cititori inseamna lipsa unor oameni cu care se dialoghezi. Iar daca sunt prosti, e vine scolii superficiale pe care au urmat-o. Dvs., in stil emotional, o dati pe „Si numa prostii se lauda ca au putini cititori.”

    Cat priveste ce scrieti cu atata pompa peste tot unde va citesc, am sa va comunic un singur lucru: sunteti banal. Aproape toti ce sustineti acolo, din pozitia imaginara de victima cu calus la gura, s-a mai spus. Sunt banalitati pe care istoricii de stanga occidentali le-au scris acum 20-30 de ani si care fac parte din mainstreamul academic occidental. Andre Gunder Frank, Immanuel Wallerstein sau chiar batranul Braudel va suplinesc din plin.

    Daca ati citi mai des intr-o limba de circulatie internationala (in romana, acei autori nu sunt tradusi, deh), ati lasa tonul alarmist, de om care traieste sub spectrul conspiratilor mondiale.

    Va repet: sunteti banal si ok. Nu surprindeti decat pe ignoranti, care sunt sufocanti pe forumurile si platformele online romanesti. Mai bine v-ati scrie istoriile cu referinte in subsol. Sunt sigur ca ati fi un excelent vulgarizator al literaturii de stanga occidentale, nu un Pavel Corut al onlineului.

    A, sa nu uit: marginalii nu se refera la dvs. Daca sunteti marginal e din lipsa de dialog. Altfel, sunteti absolut normal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s