Modernizarea marxistă

Cine citește cu atenție toate cele trei volume ale Capitalului poate intui cu precizie care este viziunea totală și totalitară a lui Marx asupra istoriei. Ea nu se reduce nicidecum la pamfletul politic din Manifestul partidului comunist.

Societatea se consolidează ca un precedent istoric față de individ. Oricât de mult am fi noi individualități, egali și unici în ochii lui Dumnezeu (creștinismul fiind în esența sa o religie a individualității absolute), precedentul familiei, tribului, comunității, colectivității asupra fiecăruia dintre noi nu poate fi pus la îndoială.

Ceilalți ne apasă, ne deformează, ne conferă identitatea noastră cotidiană. Nu suntem de fapt mai mult decât ce spun ceilalți despre noi că suntem. A fi se reduce la a exista ca un obiect oarecare ce ocupă un loc în spațiu.

De aici, liberalii naivi au dedus că Marx nu ar lupta de partea eliberării interioare, urmată de cea exterioară, a individului, ci ar susține tirania stupului, ceea ce este complet fals, viața sa fiind de la un capăt la celălalt un triumf al individualității neaservită Dumnezeului evreu.

Indiferent de epocile trecute, Marx consideră capitalismului modern ca fiind primul mod de producție orientat spre extragerea de profit la infinit, consumul fiind manevrat pentru a face față producției crescute. Pentru prima dată în istoria speciei umane, societatea este organizată ca o necuprinsă casă a muncii, secondată de o hală cu mii de magazine și milioane de mărfuri diferite. Economia conduce întreaga societate, iar capitalismul are meritul de a supune natura și de a extrage din ea toate sevele bunăstării.

Mașinăria socială nu dă doi bani pe individ. Forța sa de muncă este însă liantul dintre natură și profit. Materialismul marxist nu uimește pe nimeni astăzi. Ni l-am însușit pe cale socială, dar i-am dat altă denumire.

Exploatarea cât mai profitabilă a forței de muncă, creșterea necontenită a productivității pe spezele naturii, inclusiv așa-numită natură umană, asigură succesul celor mai bogate societăți, cele industriale.

Societățile sărace, cele mai multe alte pământului și astăzi, nu sunt organizate capitalist. Populația gândește și muncește într-un regim semimodern sau tradițional, în plină retardare. Până ce lanțurile tradiției nu sunt sfărâmate complet, modernizarea nu se va fi realizat. În estul Europei bunăoară, munca se face prost, profiturile nu țin de cadrul cultural al comunităților locale, oamenii trăiesc în afara pieței libere și a consumului sporit.

Sărăcia este deci o consecință necesară. Pauperitatea generală este răsplata normală pentru stagnarea în ritmurile rurale ale existenței. Ansamblul valorilor sociale din țări slab modernizate nu poate fi descris ca fiind urban. Până ce ultima rămășiță bucolică nu va fi distrusă din modul de producție al acestor societăți, sărăcia celor mai mulți în comparație cu bogăția relativă a țărilor dezvoltate va continua să subziste. Corupția, mafia, etatizarea neoficială a vieții economice sunt reacții ale tradiției împotriva economiei bazate pe piața competitivă a mărfurilor în vederea profitului.

În acest context, avem de ales între două extreme: fie modernizarea dură și galopantă, fie emigrarea în țări deja modernizate economic.

Pentru Marx individul în capitalism este o ființă degradată spiritual și trăind într-o sclavie a muncii care îi asigură dependența totală de producție și mașinării, cu alte cuvinte, de efectele profitului, visul de noapte și perversiunea de peste zi a modernității. Dar nici nu avem de ales.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s