Ideile nu au importanță

Scriu de mai bine de patru ani la foaia mea din pixeli. Vicuslusorum abundă în recenzii, polemici, ironii, tristeți, ticăloșii. Sunt bucăți mai puțin șlefuite sau mai mult brute din mine însumi. Speranța mea a fost că spiritul pur, curățat de zgura superficialității în flacăra care mă mistuie, va înfrunta pseudonimul, anonimatul, tinerețea mea nestăpânită. Credeam că foamea mea necotenită de lecturi va ridica semne de întrebare în legătură cu persoana mea reală. Îmi închipuiam că voi râcâi nervii unora și că doar astfel mă vor linșa sofistic în bătălii intelectuale de acută intensitate. Poate frumusețea culturii aparține întregii lumi, iar defectele acesteia sunt eu însumi – pentru a-l parafraza pe Henry de Montherlant.

Sunt deznădăjduit. Mă simt și stiu că sunt de pe acum un înfrânt, un cărturar slab, umilit, necitit, deloc apreciat, un nimeni. Deși am publicat câteva articole în revistele noastre de cultură, eu continui să nu însemn nimic. Nimeni nu mi-a acordat vreo șansă, nu am primit nici o invitație de colaborare într-o hebdomadar decent. Am câștigat câteva prietenii, dar nici pe departe școala de camarederie culturală la care visez. Războiul meu total a fost cu mine însumi, deși am temeritatea de a-l purta cu întreaga lume chiar și-n amarul eșecurilor mele.

Dar tocmai pentru că nu am nimic de pierdut, fiindcă am pierdut deja totul cultural, nici nu mă voi lăsa dărâmat de o intelighenție roasă de nulitate, de îndoieli de sine ca uscăciunea unui deșert arab în care oazele sunt mai rare ca norii de pe cer. Voi sufla ca Eol în acest castel de cărți de joc al culturii române.

Dacă într-adevăr grupurile de amante și cumetrii, unși de sudoarea desfrânării, nu ar decide jocurile, dacă măsluirea spiritului nu ar fi totuna cu prostituarea sa, dacă în aceste coșuri cu șerpi murdari s-ar afla un dram de omenie, atunci ideile ar avea forța de a schimba lumea. Dar nu ideile sunt protagonistele acestui joc secund josnic, ci nedisimulata și polimorfa violență.

Vicuslusorum nu luptă în nici o ligă dubioasă, perfidă, incultă. Îmi savurez cu demnitate înfrângerea și nu voi înceta vreodată să scriu.

Deși fără talent, nici unul dintre ei nu are idee măcar de capacitatea mea de a suferi pentru cuvinte.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Ideile nu au importanță

 1. Keep writing, you’re doing well.

 2. neantul valah zice:

  nu te retrage acum cand e Patapievici pus pe lamentari

 3. laurapanait zice:

  Prin urmare vrei sa fii apreciat de cei pe care ii dispretuiesti. Nu zic ca paradoxul asta nu-i banal. Dar nu-i rational. Sau azi esti numai sentiment …?

 4. aleph zice:

  „[…] şi nu voi înceta vreodată să scriu.”
  „[…] capacitatea mea de a suferi pentru cuvinte.”
  nicio înfrângere reală, cred eu.

 5. vissurix zice:

  nu cred ca ai pierdut nici macar o batalie, daramite razboiul. In primul rand pentru ca nu ai luptat tu, ci alter ego-ul tau virtual, vicuslusorum. Ai purtat un razboi in blogosfera si vrei sa castigi in lumea concreta. Dupa parerea mea nu ti-ai asumat decat pe jumatate riscul in cultura (a la Breban). Ai ales sa joci anonim (un anonimat bine construit) si te consuma faptul ca lumea nu se da de ceasul mortii sa-ti afle identitatea reala. Chiar daca ti-as afla numele si prenumele si CNP-ul ai fi tot un anonim pentru mine (asa cum sunt si eu pentru tine). L-as asocia cu cele cateva articole pe care le-ai publicat in revistele de cultura. Crezi ca ar creste valoarea scrierilor de pe blog prin prestanta pe care ti-o da calitatea de intelectual public, recunoscut oficial? Ma indoiesc. Cred ca toata acesta falsa senzatie de infrangere provine din modul sucit in care ai ales sa te afirmi cultural, anume cu un blog anonim.

  • vicuslusorum zice:

   Nu e vorba de a personaliza blogul. Ma doare dezinteresul celor care lucreaza in mediul universitar, care ar putea interveni in discutii, stabili o legatura de idei, coaliza un grup de discutii savante pe internet.

   Stiu ca unii ma citesc, dar nici unul nu intervine critic si inteligent.

   De ce mediul universitar este solipsit si nul ca valoare? Tacerea de pe blogul este linistea de mormant a stiintei lor.

   • vissurix zice:

    1. mediul universitar e pestrit, nu uniform si selectia celor ce ajung acolo este destul de aproximativa. Poti sa zici ca „mediul universitar” e nul ca valoare, dar e cumva ca si cand ai zice ca soferii profesionistii, in bloc, habar nu au sa conduca masini.
    2. comentariile pe internet, in subsolurile blogurilor si platformelor, sunt o noua forma de socializare alienata care inlocuieste discutiile de la birt. Si acestea sunt, prin natura lor, lipsite de noima si de consistenta. Se discuta incrucisat, cu tonuri ridicate, cu ironii si injuraturi. De unde sa se nasca, in conditiile astea, un grup de discutii savante?
    3. ti-am mai scris pe undeva pe-aici ca efectul unui blog e redus, ca se pierde in imensitatea internetului, ziceam ceva de genul ca e o calimara de cerneala turnata in oceanul planetar. Poate ca ideile tale, pur si simplu, nu au atins inca tinta.Trebuie insistat.

   • vicuslusorum zice:

    1. Soferii profesionisti din Mongolia sunt la fel de profesionisti la nivel international ca soferii de la Formula 3000, tot la fel cum profesorii din mediul universitar din Romania sunt profesionisti in comparatie cu omologii din Statele Unite, adica chiar deloc. Iar lipsa resurselor materiale confirma rolul amatoristic in care isi fac soferii din Mongolia si universitarii din Romania treaba.
    2. Internetul este o mare imbecilitate in realizare, dar blogul meu nu este o gazeta de perete. Subiectele mele selectioneaza cititorii crancen. Cred ca birtul este in alta parti.
    3. Oricum insist.

 6. Strajnik zice:

  Tinere…
  Pretuirea mea pentru tine/textele tale e neconditionata…
  Rareori am avut sentimentul unei empatii totale.
  Eram curios sa stiu cine esti dar intr-o zi voi afla.
  Intentionez sa-ti fac cadou vol 1 din Das Kapital editia 1948.

  • vicuslusorum zice:

   Merci, dar am editia in limba romana din Capitalul vol. 1, 1948.

   • Strajnik zice:

    Era intr-o stare rezonabil de buna. Si cand am achizitionat-o dintr-un targ , la un pretz modic,, la tine m-am gandit

   • vicuslusorum zice:

    Eu mi-am cumparat primele doua volume la 40 de lei, amandoua de pe okazii.ro la jumatate lunii iulie, ambele in conditii bune.

    Apoi, de ziua mea, mi-am facut cadou toate cele trei volumele in editia Penguin Classics. Am dat ceva pe ele: in jur de 40 de euro, dar nu-mi pare rau.

    Karl Marx este un geniu. Merita toata atentia din lume.

 7. Strajnik zice:

  Acu muuuulti ani (peste 40)am avut editia din 1947. Ros de alte preocupari, nu am reusit sa citesc mare lucru. Singura chestiune care m-a frapat e imparteala (subiectiva)a capitalului.:constant si variabil Capitalistii sunt interesati de profitul global, fara sa le pese prea tare de chestiuni teoretice…

 8. Articolele pe care le publicati pe blogul din pixeli sint mai bune decit cele din revistele noastre de cultura dupa parerea mea. Revin la pixelii dumneavoastra frecvent citind cu placere ceea ce scrieti, si nu numai atit, consider articolele instructive in acelasi timp.
  Unii carturari/scriitori reusesc sa iasa din anonimat si sa devina „cineva” relativ rapid dind lovitura cu o lucrare la moda, care stirneste interesul in cercuri largi. Altii, cei mai multi as zice, razbat incet, avind nevoie de a cumula o „masa critica” de publicatii pentru a se afirma. Calitatea aici cred ca este mai importanta decit cantitatea pe termen lung si nici Roma nu a fost cladita intr-o singura zi…
  Sint sigur ca aveti motivele dumneavoastra ca sa ramineti anonim, pe blog si/sau internet cel putin. Insa anonimatul nu prea ajuta pe cineva dornic sa-si creeze un nume, o identitate si sa se afirme, e mai curind o deghizare pentru cei deja afirmati. Oricum ar fi, unul din motivele pentru care „greii” universitari se abtin sa polemizeze cu dumneavoastra pe internet poate fi chiar faptul ca insistati sa ramineti anonim pentru publicul larg. Indiferent daca universitarii consacrati v-ar cunoaste sau nu adevarata identitate s-ar putea sa nu-i atraga polemica cu un anonim fata de publicul larg, riscindu-si intr-un fel reputatia fara a avea ceva proportional de cistigat. Celelalte motive le cunoastem destul de bine cred: Suficienta aroganta si teama de a se expune care redau in ultima instanta lipsa de professionalism care-i caracterizeaza cu mici exceptii pe universitarii nostril. Chiar daca toti soferii profesionisti stiu sa conduca cum spunea cineva mai sus, aia de la tara se pare ca vorbesc mai mult si conduc mai greu sau altfel spus: After all was said and done, more was said than done…

 9. capricornk13 zice:

  Postarea ta este, fireste, foarte de efect. Altfel, vezi ce spune aleph mai sus – sigur ca nu e nicio pierdere reala. Nu stiu daca a „coaliza un grup de discutii savante pe internet” cu aceasta intelighentie universitara din Romania te-ar impinge pe tine in mod real si eficient dincolo de vreo limita prezenta. Eu ma indoiesc, iar din ceea ce scrii rezulta ca esti si tu suficient de (hai sa nu spunem trufas) self-aware in materie. Polemicile de gen la noi tind mai degraba sa consolideze socluri decat sa nasca idei. Nu crezi, deci, ca e timpul sa-ti confrunti ideile cu cineva care conteaza, cu creiere din afara Romaniei?

  • vicuslusorum zice:

   In Vest, as fi un alt stangist talentat. Ar trebui sa imi schimb limba. Blogul s-ar scrie doar in engleza. Nu am idei, by the way. In orice caz, as fi decent in disputele intelectuale vestice.

   Ma rog, voi reflecta. Maybe I’ll make the great leap forward.

 10. sili zice:

  -ce e asa extraordinar: citesti foarte mult: poate fi un hobby
  -de ce crezi ca enervand pe cineva il faci sa te bage in seama: poate sa spuna ca esti impertinent sau nebun
  -ai publicat cateva articole in reviste de cultura: scart, altii au publicat carti
  nu ai primit nici o invitatie de colaborare: nu ai atins nici o coarda sensibila sau nu esti destul de valoros
  -ai castigat cateva prietenii: ferice de tine, altii nu au parte de asta
  -scoala de camaraderie culturala: internetul e doar o aruncare de zar, daca vrei scoala aia de ce nu bati la usa unui zeu/monstru cultural sa-i spui ca vrei sa-i fii discipol (daca nu-l tragi de maneca, zeul nu te vede de acolo de sus, esti insignifiant)
  -daca lumea nu ar fi corupta, ideile ar schimba lumea: trebuie idei care sa treaca dincolo de coruptie sau s-o dribleze si astfel sa schimbe lumea
  -ideile nu pot sa faca nimic daca nu servesc unor interese

  • vicuslusorum zice:

   Pana acum, rareori mi-a fost dat sa fiu violent cu cititorii mei. Dar acum voi proceda pe fata.

   Sili, cred ca esti prost si am sa-ti demonstrez pas cu pas de ce (prostia ta nu ma emotioneaza deloc, deci nu o lua ca pe ceva ce tine de sentimente, pasiuni: sunt rece, as cool as I can be).

   Cititul e mai mult de un hobby. Nu sunt un diletant al lecturii, unul care citeste ca sa se dea mare cu ce stie, un cacat infumurat care vrea sa-si condimenteze traiul bun cu ceva rasol cultural. Am opinii si pozitii critice solide. De altfel, 99,9% dintre cartile scrise si publicate vreodata sunt niste mizerii care nu merita citite. Cum ajungi la cele 0,1% face diferenta intre o activitate de autobuz/metrou si insusirea unei culturi adevarate. Este ca diferenta intre divertismente muzicale de colt de bloc si o simfonie: prima este de duzina, comerciala, fara substanta, o pierdere de vreme.

   Cred sincer ca habar nu ai cum functioneaza breasla celor care scriu si publica. E pe baza de pile, futai si recompense reciproce. Tu ai idee cate profesoare universitare au supt pula ca sa ajunga unde sunt? Iti dau eu cateva nume daca ai chef.

   Monstrii culturali sunt in genere niste satrapi, niste mafioti mai mari, care controleaza un cartier si exploateaza niste cercetatori sclavi, mai ales cand au contract temporar de asistenti.

   Interesele de care vorbesti tu sunt chiar piloanele unui sistem corupt.

   Tot ce am spus se refera exclusiv la Romania, unde sunt, cum ar spune Morgan Freeman in Shawshank Redemption, „institutionalizat” – adica stiu cum merge treaba.

   Tu, in schimb, imi iei limbajul metaforic ca pe un mod de a bate campii. Esti cam prost. Ce zic eu are nume, pozitie sociala si CNP.

   In rest, tu bati rau campii. Sunt atatia intelectuali valorosi in tara asta care apar pe cine stie ce site, fiindca marile case le sunt interzise fara bani sau cumetrii, servicii sexuale etc.

   Daca tu crezi ca un profesor universitar este in mod normal un amestec de plagiat si sex atunci esti un idiot. Dar exact asta se intampla in tara asta. Si in aceasta directie, impotriva imposturii, pledez eu.

   Cat despre valoarea mea presupusa: uita-te ce articole scot universitarii in revistele noastre culturale. Sunt articole extrem de slabe sub raport intelectual, pur si simpul niste mari si searbade cearsafuri de cuvinte. Ideile ating punctul zero. Stiu: scopul lor este acela de a-i fideliza pe unii ca tine fara sa ii oboseasca la cerebel.

 11. sili zice:

  parca esti pe culmile disperarii sau in faza adolescentului miop.
  m-as bucura daca ar fi asa, lumea ti-e deschisa, nu ai cum sa te impiedici de-un prost sau de niste sugatoare de pula.
  sa inteleg ca doar pledezi, nu lupti impotriva coruptiei din cultura?
  daca e asa, cine vrei sa lupte?
  daca totusi ai pornit o rascoala, singura scuza este sa castigi, cum zice Englezul.
  there is no country for whiners.
  care e totusi datoria intelectualilor?
  sa scrie carti care sa fie intelese doar de ei sau sa se implice in schimbarea societatii?
  Go west poate fi o solutie dar la fel cum Moscova nu crede in lacrimi, vestul are fifty shades of gray.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s