Jos cu morala

Detest oamenii care plasează valorile în afara lor, ca venite din cer. Valorile nu sunt ființe. Ele nu există de unele singure, ci sunt determinate dintr-un context social, istoric și chiar biologic. Pot concede că ființele sunt expresia divinității și trebuie iubite pentru că Dumnezeu le-a suflat căldură în trupuri, dar numai dacă și Dumnezeu face parte fizic din această lume (ceea ce creștinii cred).

Dar nu problema religiei și a metafizicii mă interesează aici. Ce vreau să spun este că a considera, bunăoară, inteligența ca o valoare în sine este o prostie, un semn de slăbiciune a caracterului. Când un om inteligent nu are caracter, nu îi ajută pe ceilalți când îi cer sprijinul, nu face în mod programat bine și trăiește la fel ca un animal care își raționalizează instinctele, atunci este doar un ticălos sofisticat, un gunoi de om complex, superior și arogant. De aceea, proștii banali le sunt superior celor inteligenți când ultimii sunt niște nemernici.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Jos cu morala

 1. capricornk13 zice:

  Ma intreb ce te-a determinat sa scrii cele de mai sus, nu ai obiceiul sa ‘state the obvious’ (vezi in special ultimele doua fraze). Imi aduc, de asemenea, vag aminte – e posibil sa gresesc – de o postare de-a ta in care aproape afirmai contrariul, in ceea ce te priveste, ca nu prea suporti lipsa de inteligenta. Enfin, neimportant. Personal, consider ca o inteligenta care nu te duce, macar dupa un anumit timp de gandire, experienta de viata, la concluziile tale de mai sus, poate fi pusa la indoiala qva inteligenta. Nu cred ca un nemernic mai e inteligent daca persista in nemernicie. Asta denota o lipsa de self-questioning and analysis, pe de o parte, si carente grave in patrunderea realitatii, sensului si lumii, pe de alta parte. Atribute fara de care nu stiu ce fel de inteligenta se mai poate defini.

 2. Camelia zice:

  Despre a observa, a judeca si a face diferenta

  Inteligenta cognitiva versus inteligenta emotionala

  Si care morala? Cine si cum o judeca? Si la ce ne raportam, in lumea iluzorie bazata pe teoria relativitatii si a dualitatii.

  Observarea ta e minunata (in acord cu ceea ce simt/vad si eu). Dar numai ca aspect al observarii. Pentru ca apoi, intram in jocul mintii, al judecatii, desigur dupa criterii subiective, functie de planul de observare in care ne aflam sau, mai clar, de treapta piramidei lui Maslow (parintele psihologiei transpersonale) pe care suntem, de obicei se stagneaza pe prima, fiind cea mai comoda pentru natura umana, duala. Natura divina se reliefeaza altfel.

  Cand devii martorul a ceea ce se desfasoara in fata ta, fara a face parte din film in nici un mod, atunci reusesti sa faci diferenta.

  Cum ca exista diferite tipuri de inteligenta, in afara de cea cognitiva, precum:

  – inteligenţă kinestezică – legată de conştientizarea corpului fizic, de un bun control asupra funcţiilor acestuia, de utilizarea lui diferenţiată şi nuanţată;
  – inteligenţa muzicală – legată de conştientizarea sunetelor şi armoniilor;
  – inteligenţa intrapersonală – conştientizarea propriilor trăiri şi gânduri şi controlul acestora;
  – inteligenţa interpersonală – legată de modul de relaţionare cu ceilalţi şi de succesul social;
  – inteligenta emotionala – abordata de catre Daniel Goleman in cartea cu acelasi nume, la ed. Curtea Veche (http://www.curteaveche.ro/inteligenta-emotionala-editia-a-iii-a.html);
  – inteligenta spirituala – ca varf, spun eu peste celelalte. (tocmai de aceea se si dezvolta psihologia transpersonala, in prezent, dar cine sa mai aiba timp si pentru cartile lui Stan Groff sau sa deceleze ce inseamna “revolutia constiintei”.)

  In viziuna mea, inteligenta cognitiva (sau intelectul) este cea care te face sa devii doar un robot, pe de o parte sau o exprimare egotica foarte puternica, pe de alta parte. Robotul va sti sa adune rapid cunostinte, va face calcule rapide si cam atat. Egoul va sti sa-si atraga atentiile si onorurile. Din cauza aceasta oamenii sofisticati, cum ii numesti sunt doar exprimari egotice puternice, fara accesul la planul emotional, cu atat mai putin la cel spiritual.

  Celelalte tipuri de inteligenta se dezvolta doar daca alegi sa vrei sa devii altfel sau poti fi inzestrat nativ cu unele dintre ele si atunci esti mai complet ca intreg. (Dar, ele se pot atrofia daca nu ai atentia/centrarea catre fiinta ta.)

  De obicei, insa, nu se petrece asa, iar inteligenta cognitiva poate sa NU VALOREZE ABSOLUT DELOC SAU NIMIC, ramanand doar intre barierele ei.

  Iata un exemplu dat de Robert Stenberg, care ilustreaza diferenta dintre intelect si inteligenta emotionala: Doi copii se plimbau printr-o padure. Unul din ei era foarte bun la invatatura, premiant, foarte apreciat de adulti (IQ). Celalalt era un smecheras, slab la invatatura, dar foarte descurcaret in viata de zi cu zi (una dintre caracteristicile persoanelor inteligente emotional). Celor doi copii le iese un urs in fata. Primul face repede niste calcule si ajunge, dezamagit, la concluzia ca nu poate scapa cu fuga din fata ursului. Celalalt, foarte calm, se apleaca, isi verifica pantofii si isi stringe mai bine sireturile. Primul, foarte trist, ii spune ca a facut calcule si nu au nici o sansa sa scape de urs, daca o iau la fuga. Cel de-al doilea ii raspunde, cu acelasi calm: „Te-nseli! Tot ce trebuie sa fac este sa fiu cu un pas inaintea ta.” (pastrarea calmului si mintea limpede in situatii critice, sunt alte doua caracteristici ale persoanelor inteligente emotional).
  Un alt aspect pe care vreau sa ti-l relev este privitor la exprimarea revoltei tale prin aceste ganduri (inca o data, observari foarte adevarate!), pentru aici este o revolta. Intotdeauna cand detestam sau apreciem ceva din exterior, acele aspecte exista in interiorul nostru exact la fel. Si se aplica teoria umbrei a lui Jung, partea intunecata din fiecare dintre noi, pe care e util sa o lasam sa se exprime, dar, mai apoi s-o abordam/lucram cu constienta. Sau legea spirituala a oglinzii.

 3. cineva zice:

  :)) Mai bun decat un om inteligent, este unul si mai inteligent sau o masa de oameni intelenti. Trebuie sa fii realmente luminat ca sa intelegi propagarea efectele propriilor vorbe si actiuni pin univers. Viziunea de ansamblu nu apartine oamenilor mici: apartine oamenilor foarte mari si prostilor care se conformeaza fara sa puna mari intrebari. Periculosi sunt cei dintre cele doua lumi,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s