Ipocrizia

Ceea ce unui suflet îi este teamă să recunoască în sinea sa ca fiind adevărul, deși îl știe, se cheamă fățărnicie. Din punctul de vedere al capitalismului, plutocrația nu poate tolera că este doar un munte de bani și nimic mai mult. Căpăteniile societății cred că sunt orice altceva în afară de forța brută a puterii lor. Ar fi intolerabil ca stăpânii să fie doar atât. Bieții de ei, chinuiți de o minciună pe care trebuie să o înghită pentru a trăi! Materialismul îi îngrozește pe cei care au depășit nevoile de mărfuri și servicii tocmai pentru că au acces la ele din belșug. Săracii sunt doar materialiști, dar îl umplu cu atâta suflet și durere neconsumată exterior încât ar putea fi confundat cu orice spirit suprem. Pentru bogați, evadarea s-a produs. Ei și-au pierdut speranța a orice când orice obiect îți poate aparține. Pentru ceilalți, bătălia este atât de grea încât finalul va fi o izbăvire.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ipocrizia

 1. laurapanait zice:

  Ei bine, asta e o proba ca ”mai intai a fost cuvantul”. Intr-un sens diferit. Cuvantul poate schimba lumea, poate schimba realitatea, poate schimba tot. Pentru ca ceea ce faci dumneata aici este o masluire ….o dar cat de bine….a aceleiasi realitati. Nu cred ca vezi altfel aceeasi lume pe care o traim si noi. E aceeasi. Insa subiectivitatea apasa, exacerbeaza unele trasaturi. Dumneata vezi din exercitiul capitalismului trasaturile lui umflate: capitalismul insemna acumularea de bani si putere in mod nejustificat. Nejustificat pentru ca altcineva munceste si tu te imbogatesti, deci e nedrept. Daca exerciti puterea trebuie sa fii mai bun. Altcumva, de ce sa ai putere? Pentru a abuza? Pai ce, suntem animale? Te deranjeaza lipsa unei explicatii admisibile uman.
  Si o banalitate. Aceea ca cei ce sunt lipsiti de acoperirea nevoilor de baza sunt incatusati de ele. Nu poti fi nobil pe burta goala.
  Amandoua aceste obsesii ale dumitale mi se par facile. Si mai ales fara legatura cu marxismul. Na !

  Sa fie insa ”cei slabi” atat de castigati sa aiba un aparator atat de bine cuvantator in dumneata…..ce sansa…

 2. vissurix zice:

  e asa de aluziv ca nu imi dau seama daca e sau nu vorba despre salariile de ‘j de mii de euro pe luna ale celor de la ASF

 3. Anghel zice:

  Măiastră schiță, dar cred că ai suprins doar o latură a complexului de plutocrat. Bogatul, e drept, nu mai acționează sub imperiul asigurării nevoilor de mărfuri și servicii, dar el acționează, plutind pe lauri sau dănțuind satanic, sub magia puterii. De la un Gigi Becali care împarte salam în dreapta ș-in stânga, la un Bill Gates care împarte vaccinuri prin Africa, bogatul vrea să schimbe lumea. De ce s-o schimbe? Păi pentru că poate!

  Nu-i așa că-i fascinantă această magie? La urma urmei, tu de ce îți exprimi public ideile decât din orgoliul de a schimba lumea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s