Sânge și pământ

Reciteam o povestioară de Turgheniev, un bărbat cu inima atât de mare încât întreaga lume ar putea încăpea în ea și tot ar rămâne loc de Dumnezeu, nu un suflet de slugă ca unii artiști ai locului care își pleacă frunțile unsuroase în fața unor stăpâni trecători și de duzină. Ce frumoasă e Rusia când Turgheniev merge la vânătoare! Parcă nu obosești niciodată de viață în literatura rusă din secolul al XIX-lea. Nimic plictisitor, nimic superfluu! Povestea lui Turgheniev se cheamă Burmistrul, după funcția de administrator al moșiei boierești în Rusia Țaristă. Nu l-aș fi bănuit pe rafinatul și spilcuitul Turgheniev de simț social acut, dar Burmistrul e o mostră de profunzime la egalitate cu orice pagină din Capitalul.

Întâmplarea face că alter ego-ul lui Tugheniev pornește la vânătoare și, cum erau pe atunci obiceiurile, trece în vizită pe la un nobil retras la țară, moșierul Arkadi Pavlîci, aristocrat rus get-beget. Din două fraze, una îi era în franceză, iar portul și atitudinea trădau un caracter superior și cumplit de înfumurat. Pe deasupra, Arkadi Pavlîci pretindea o curățenie elvețiană în casă și o ordine absolută pe moșie. Era, prin urmare, un tiran domestic. Slugile sale aduceau cu niște animale vorbitoare aflate la dispoziția sa permanentă. Dacă Arkadi Pavlîci ar fi avut și o nevastă cu droaia de plozi după ea aș fi crezut că mă aflu în autobiografia lui Vladimir Nabokov, Speak, Memory, atât de nobil se arată personajul lui Tugheniev. Arkadi Pavlîci își petrecea toată ziulica dormitând, își mai tăia tacticos unghile, căsca oleacă, pesemne că răsfoia și-un roman francez bulevardier din când în când, juca magistral preferans la serate, afișa un aer superior cu sclavii săi, aplica cu plăcere și sastiseală o corecție fizică atunci când se ivea cazul, pe scurt, un boier de pe vremuri!

Arkadi Pavlîci îl conduce pe tânărul vânător și amic într-o inspecție de curtoazie pe moșie. Mujici terorizați de spaimă se ascund ca niște biete lighioane prin șoproane sau prin căpițe de fân la apariția stăpânului cu aere pariziene. Cu această mirabilă ocazie îl întâlnim și pe burmistru, un anume Sofron, gras cât un porc și cu o barbă rusească de proporții. Sofron afișează o slugărnicie în fața lui Arkadi Pavlîci mai ceva decât rușii viitorului pentru Stalin. Pentru Sofron, moșierul este „tătucul” mult iubit, iar moșia, firește, dă pe afară de copii.

Din nefericire, „odraslele” lui Arkadi Pavlîci, preocupat doar să-și primească la timp rentele, sunt exploatate, bătute și, din aluzia lui Turgheniev, chiar ucise de Sofron, de care stăpânul se simte tare mândru ca de un slujbaș extrem de înzestrat cu spirit gospodăresc, deși nu pare a ști cu exactitate ce se petrece pe la spatele său. Ee, dar și noi, cine a mai auzit de precizie și noblețe în aceași teacă? Între timp, ticălosul de Sofron, mituind din greu reprezentanții poliției locale, cumpără pământuri, dădea camătă, cu alte cuvinte, se îmbogățea pe spinarea moșierului rentier. De n-ar fi fost și așa deajuns, Sofron, ranchiunos și răzbunător, trimitea la oaste pe băieții tineri ai țăranilor cu care se dușmănea.

În Rusia țarului cel sfânt, când mujicii crâcneau, burmistrul striga că-i miroase rău a revoltă și îi înjura pe țărani că sunt leneși, hoți și bețivi, stanovoiul ia cadouri, iar moșierul deplânge mizerabilele condiții de trai într-o franceză impecabilă, fără să mai ia în seamă că este la rândul lui tras pe sfoară într-o anumită măsură.

Nu știu de ce, dar în Arkadi Pavlîci am citit maniere de conservator liberal.

Turgheniev, vesel și plin de viață, surprinde întâmplarea de mai sus în cuvinte atât de simple, dar cu atâta suplețe și subtilitate a execuției încât nu poți să nu-l iubești. După cum am spus-o la început, o inimă de aur.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Lecturi și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sânge și pământ

  1. Pingback: Sânge și pământ | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s