Deliciile regilor

De vreo două luni încoace recitesc pe îndelete primul volum al Capitalului. E o lectură pur literară de data asta, având în vedere că textul nu-mi mai rezerva mari surprize intelectuale. Și iată peste ce notă de subsol actuală dau la pagina 884 din ediția englezească a cărții (Penguin Classics). Este o mențiune despre regele William III of Orange (românii îl cunosc cu numele de Wilhelm de Orania), cel care a „cucerit” Anglia în 1688 și avea să creeze un regim politic mai parlamentar ca niciodată în Regatul Unit. Porecla sa în Scoția și Irlanda era King Billy. Cu ce se ocupa Billy în viața lui privată, dar și politică, după cum pare? Redau în întregime mai jos nota de subsol din Capitalul:

On the private morality of this bourgeois hero, among other things: „The large grant of lands in Ireland to Lady Orkney, in 1695, is a public instance of the king’s affection… Lady Orkney’s endearing offices are supposed to have been – foeda labiorum ministeria. (In the Sloane Manuscript Collection, at the British Museum, No. 4224. The manuscript in entitled: The Character and Behaviour of King William, Sunderland, etc., as Represented in Original Letters to the Duke of Shrwesbury from Somers, Halifax, Oxford, Secretary Vernon, etc. It is full of curiosa).

Prim urmare, această mare doamnă Orkney primește dreptul legal de a se bucura de roadele unui pământ din Irlanda de la regele Angliei pentru, în latinește, foeda labiorum ministeria, ceea ce în traducere ar suna „servicii josnice cu buzele”. Dar viața monarhului Wilhelm de Orania este, din câte zvonuri circulau în vremea sa, mult mai bogată de atât…

Publicitate

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Deliciile regilor

  1. Pingback: Deliciile regilor | radupopescublog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s