Isaac Deutscher și trilogia sa

Biografia revoluționarului de profesie Leon Troțski este ca o istorie a bolșevismului și stalinismului în miniatură. Lucrarea clasică centrată pe urcușurile și coborâșurile politice ale personajului o găsim în trilogia masivă scrisă și publicată în perioada anilor 1950-1960 de sovietologul Isaac Deutscher. Cum deja circulă o biografie recentă a personalității lui Troțski (mă refer la Robert Service, Trotsky, o lucrare apăsat anticomunistă), nu am să insist în legătură cu detaliile vieții personajului. Suficient să amintesc două detalii: Trotksy se naște în sud-estul Ucrainei, într-o familie de prosperi agricultori evrei (atipică atât prin existența sa rurală, stranie pentru o minoritate etnică concentrată în chip legendar în târguri și orașe, cât și prin educația accentuat laică, rusofilă, ruptă de tradiționalismul religios al evreilor ucraineni) și moare într-o suburbie a capitalei Mexicului, Coyoacán, ucis de pioletul agentului secret sovietic Ramón Mercader, asasin în solda lui Stalin și medaliat al URSS-ului.

Leon Troțski, un intelectual extrem de cultivat și un jurnalist feroce în polemica sa politică, e unanim recunoscut ca fondatorul și organizatorul Armatei Roșii, ca unul dintre participanții esențiali ai Revoluției din octombrie/noiembrie 1917 și ca liderul militar decisiv în înfrângerea Gărzii Albe în timpul războiului civil rus (1918-1921).

Nu am să zăbovesc pe istoria minuțioasă din trilogia The Prophet Armed: Trotsky (1879-1921), The Prophet Unarmed: Trotsky (1921-1929), The Prophet Outcast: Trotsky (1929-1940), ci numai pe interpretarea lui Isaac Deutscher.

Deutscher este un fost membru al Partidului Comunist Polonez care, la jumătatea anilor 1930, emigrează în Marea Britanie. Fiind evreu, fuga sa de antisemitism în pașnica Anglie este mai mult decât explicabilă în climatul toxic al epocii. Având o antipatie antistalinistă puternică, autoexilul său din Comintern și din partid nu surprinde cu nimic.

Printr-o potrivire deloc întâmplătoare, Isaac Deutscher îşi scrie trilogia dintr-un unghi convenabil biografiei sale.

Pe parcursul celor 1500 de pagini, Troțki e aproape ridicat la rangul unui martir al Revoluției Bolșevice, iar comunismul este deplâns ca un vis de eliberare al omenirii pe care nevrednicii nu-l realizează, dar îl simt din inimă. Devoțiunea mistică pentru unicitatea și noua cale istorică a Revoluției Bolșevice era un loc comun în rândul simpatizanților comuniști europeni din anii 1930 (oare Condiția umană nu este capodopera literară a acestei chemări?). Isaac Deutscher scrie cu o pioasă plecăciune adevărate ode ,,revoluționarismului” și conceptului de ,,revoluție permanentă”, găselnița troțkistă pentru răspândirea modelului revoluției roșii întâi în Europa de Vest și apoi în întreaga lume.

Democrația reprezentativă este, chipurile, înlocuită de democrația directă în conducerea producției economice, realizându-se finalmente o împărțire echitabilă a prosperității sociale. Această a două credință a lui Isaac Deutscher nu contenește să apară în trilogia sa, altfel superb scrisă, într-o engleză învățată după vârsta de 30 de ani.

Din prietenia strânsă cu istoricul E. H. Carr, Isaac Deutscher trebuie să fii știut atâtea despre ororile Războiului Civil și despre prezența sistemului de lagăre de muncă forțată, intrate în istoria infamiei mondiale sub denumirea de Gulag. Crimele ,,comunismului de război” (un slogan obosit inventat de Lenin) din timpul războiul civil sunt la fel de înspăimântătoare ca cele din lungile decenii staliniste. Cum reacționează Isaac Deutscher? Revoluția trebuia apărată cu orice cost. Sfântul Graal bolșevic necesita alte sacrificii rituale de sânge. Oricum, armatele alb-gardiste ale unor Kolceak, Denikin, Kornilov, Petliura sau Wrangel comiseseră cel puțin la fel de multe atrocități într-un necruțător război civil. Pământurile Ucrainei par astfel cele mai însângerate teritorii ale secolului al XX-lea și predestinate să rămână astfel.

Isaac Deutscher îmbrățișează metodologia romantismului revoluționar la tot pasul. Centralismul partidului bolșevic, prezent încă dinainte de 1917 în luptele intestine dintre menșevici, bolșevici și maturele partide social-democrate ale Europei Internaționalei a II-a, nu îl deranjează câtuși de puțin pe Deutscher. Monolitismul de idei intrapartinic antebelic nu ridică semne de întrebare. Dominația lui Lenin asupra partidului înainte de 1917, chiar dacă din umbră, nu-l stânjenește pe Isaac Deutscher a vedea doar în Stalin pe cel care a confiscat partidul în folos personal, trădând cauza revoluției proletare, și impunând birocrația de fier a partidului-stat totalitar.

Eșecul sovietic în stalinism a fost deci o întinare a principilor revoluției și o trădare a moștenirii leniniste. Cam la atât se rezumă perspectiva politologică a lui Isaac Deutscher.

Din întinderea oceanică a sutelor de pagini, o carte de mărimi rusești, Isaac Deutscher amintește evenimente tulburătoare, astăzi uitate.

Amintim aici înțelegerile secrete dintre Rusia Țaristă și celelalte puteri ale Antantei ca, în cazul victoriei rusești pe frontul de est în fața armatelor germane în intervalul 1914-1918, Balcanii și estul Europei urmau să fie încorporate în Imperiul Țarist, unde ar fi o urmat o colonizare slavă. Troțski, ca mandatar al noului regim la tratatul de pace din ianuarie 1918 de la Brest-Litovsk, a avut acces la documentele secrete ale vechiului regim și nu s-a sfiit să le deconspire ca pe puseele imperialismului în etapa sa ,,decandentă”.

De asemenea, în lungile articole antistaliniste din perioada norvergiană a lui Leon Davidovich Bronstein (zis Troțki) aflăm că pericolul transformării statului sovetic într-o dominare economică și politică a birocraților de stat asupra tuturor celorlalte straturi sociale i-a trecut prin cap lui Trotsky încă de pe când trăia mentorul său, apoteoticul Lenin, în 1922. Degenerarea stalinistă, susține exilatul, pune în primejdie Sfânta Revoluție Roșie: dacă, într-o bună zi, profetizează Trotsky, aparatul de stat se va reforma contrarevoluționar, sabotând economia centralizată și reintroducând legile pieței libere în Rusia mai ceva ca în anii NEP-ului? Ce se va întâmpla atunci? Troțki anticipează soarta Federației Ruse din ultimul sfert de veac: birocrația va privatiza activele statului în folos personal și va deține mai multă putere decât orice capitalist individual occidental. Despotismul sovietic va fi înlocuit de o nouă clasă superioară exploatatoare, pe modelul celei boierești-birocratice din Vechea Rusie.

Oare nu avea Lev Troțki geniu?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Lecturi și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Isaac Deutscher și trilogia sa

  1. Pingback: Isaac Deutscher și trilogia sa | radupopescublog

  2. Paul zice:

    Simate Domn,
    Am citit cateva din ultimele Dumneavoastra posturi. Diferenta fata de productele de acum cativa ani este remarcabila. Eu o consider o reusita extraordinara. Nu stiu daca sunteti convingator prin claritatea si echilibrul expresiei, prin calitatea argumentelor sau prin bogatia, aproape erudita, a informatiei. Va consider exemplar pentru ceea ce poate zamisli o vocatie asumata, eu, lenesul dintotdeauna! Poate ca admiratia – declarata – pentru rezultatele muncii Dumneavoastra, pentru incapatanarea cu care ati ramas de partea adevarata a ceea ce sunteti (formula asta e al dracului de incurcata, o las asa, intelegeti ce vreau sa spun) va va mentine o secunda in plus pe drumul aspru pe cale l-ati ales. Un scriitor dublat de un intelectual cu busola – iata ceva rar!

  3. gravgravatar zice:

    Da, Vicus, și eu vă citesc de câțiva ani și ați evoluat mult. Îmi place că am nimerit acum în etapa lecturilor ”profesionale”. Laboratorul de lucru al unui specialist în științe sociale… Succes pe mai departe.

  4. Pingback: Camaradul Troțki | Vicuslusorum's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s