Furie

Îmi pierd zile şi ani din viața în mijlocul unei societăți de clanuri țărăneşti. Ce altă denumire să-i dau familiei extinse de fini şi naşi care asigură vitalitatea supraviețuirii în țara mea? Ţăranul este doar un animal. Istoria recentă arată a conspirație împotriva existenței sale. Progresul îi vrea moartea, modernitatea îl urăşte. Şi, totuşi, pe teritoriile în care se vorbeşte limba în care scriu, bestia țărănească se plimbă în libertate. Detestă rațiunea, urăşte gândirea abstractă, abia atinge limita de jos a superstiției. Îngaimă înjurături scelerate din gura sa căzută. Mizerabil, sărac, violent, ticălos, țărănia de la gurile de vărsare ale Dunării nu ştie să muncească rațional, eficient, profitabil. Orice activitate se leagă de traiul de pe o zi pe alta: a mânca, a bea, a defeca. În acelaşi registru al zoologiei oligofrene, țăranul se reproduce. În inima mea încolțeşte dorința crimei: câtă bucurie desăvârşită aş trăi de le-aş vedea pe aceste creaturi iraționale şi buimace din România puse la jug, exploatate până la sânge, torturate de societăți superior organizate. Capitalişti din toate țările, adunați-vă în partea asta a Europei şi biciuți-i până la os! Şi poate îmi dați si mie un post de supraveghetor pentru a putea fi fericit. Moarte țăranului, moarte familiei tradiționale, moartea clanului consangvin, ce vis! O moarte violentă, pe măsura lor, carne fără suflet.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Furie

 1. Pingback: Furie | Vicuslusorum’s Blog | radupopescublog

 2. George zice:

  Bine rezumat! Am si eu momente de furie precum asta. Nici eu nu sufar fiintele astea lipsite de orice functie cognitiva, voitiva s.a
  Mai rau e ca ii intalnim si la nivel urban. Toti se copie, pornind de la o ‘primata-sef’, renunt la obiceiurile normale.
  Grozave scrieri, Dan. Noroc!

 3. z.palin zice:

  Vicuslusorum imi aduce din ce in ce mai tare aminte un un blog in voga candva, Tlon Society (care a iesit din scena cu o coup de grace – daca nu ma insel, una dintre nuvelele preferate ale autorului TS -, anume, transformandu-se brusc si radical intr-o blogzina de duzina). Sunt din ce in ce mai surprins de suprapuneri, stilistice si nu numai. In fine, e un compliment privat – relevant pentru mine, mai putin pentru VS… La mai mare, deci!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s