Evoluționism

Dovada zilnică pentru care Dumnezeu nu există nu se găsește în natură. Nici un peisaj nu te ispitește la ateism. Nici un animal ucigând pe altul nu te cutremură chiar până în rărunchi. Scârba supremă, greața absolută, nonsensul divinității le întrezăresc pe chipurile semenilor mei. Îți spun sincer bietul meu cititor: cărțile m-au înșelat în fel și chip. Am crezut că până și cele mai sinistre compoziții reproduc ceva din palpitația existenței noastre așa cum este, nespoită, necontrafacută. Câte baliverne creștinești nu am citit chiar printre cele mai pretins materialiste compoziții! Marx, bunăoară, preferă să creadă că omul este înstrăinat de adevărata sa natură, decât să accepte că-i doar o secătură trufașă. Câte deliruri idealiste, câte speranțe calde nu mi-au amețit mințile! Fiecare zi, când mă scald în baia murdară a traficului urban, îmi oferă o unică certitudine: dacă îi privesc pe ceilalți cu gândul că eu nu exist, ce bag de seamă? Întâi de toate, opacitatea intelectuală. Noua din zece oameni trec prin viață, fără să li se strecoare în cap vreo idee. Au străvezimea unor obiecte. Sunt, de fapt, analfabeți funcțional. Când sunt bătrâni te îngrozește decrepitudinea fizică, de care purtătorii ei sunt de nedespărțit. Parcă și sufletul, de parcă ar exista așa ceva, se aproprie grabnic de moartea cărnii. Nici un tremur metafizic, nici un zbucium în aceste capete de vită. Trăiesc pentru a înfuleca. Sună groaznic, iarta-mă, dar la atât se reduce voința lor de a fi. A mânca, a defeca, a sforăi topiți în noaptea somnului. Cei tineri sau de vârstă mijlocie sunt animați de o violență latentă: adoră să se răstească, să zbiere, să atace, să împungă, să lovească, să se afirme ca fiind mai puternici decât alții asemeni lui. Cu cât sunt mai dispuși la a agresa, cu atât sunt parcă mai vii. E o constatare tristă. Instinctele animalice sunt ceva mai robuste pentru cei încă în putere. Cruzimea îi încântă ca o ocazie splendidă, pentru ca viața să se dezlănțuie în ei. Controlul de sine e minim, pipernicit ca sinele lor. În ochii femeilor tinere citești cel mult străluciri lascive, plutind alandala într-o ocean de griji, la fel de joase ca ale unui bătrân ofilit. Bărbații tineri – cimpanzei excitați, transpirați de pofte, de violuri îngropate în frică, în glume deocheate, în oboseli de după programul de muncă. Nici un strop de lumină și nici un răsărit în ei, doar lupta oarbă pentru supraviețuire, în fond, inutilă. Iar peste orice se așterne praful ipocriziei.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Triviale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Evoluționism

 1. dan miron zice:

  Dovada zilnică pentru care Dumnezeu nu există nu se găsește în natura. Excelent, aveti stofa de moralist! Si mana de scriitor! Parca e un tablou de Hyeronimus Bosch. Dar ce vi s-a intamplat? Unde s-au evaporat idealurile de reformator social? In curand veti deveni un conservator inacrit care crede orbeste in natura animalica a fiintei umane. Sau si mai rau, un adept cinic al darwinismului social. Pacat, n-o sa mai aveti niciun pic de farmec.
  Apropo de K. Popper, trebuie sa cititi neaparat Societatea deschisa si dusmanii ei si Mizeria istoricismului.

 2. anojn zice:

  Articolul are o naivitatea conceptuală și o aparență estetică. Nu Popper explică aici, ci Levinas cu decor Kierkegaard.

  Un (alt) articol recent pentru ațâțare: http://www.reddit.com/r/philosophy/comments/2znwgi/assessing_kierkegaards_critique_of_arguments_for/

  Suprafiguralizând, un univers cu două particule-undă: particula-undă Kierkegaard și particula-undă Regine Olsen. Regulile de venire la prezență ale universului: doar K. se mișcă (sau nu) spre R.O.; R.O. este când K se mișcă spre, nu este când K. nu se mișcă spre. Mecanismul de mișcare al lui K spre R.O.: faptul de a fi chip al lui R.O. receptat-reprezentat de către K. ca privire a celuilalt drept celălalt. Ok, de aici gândiți singur(i).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s