Clasele sociale

Pentru a nu zgâria urechile sensibile să preferăm în loc de clase sociale mai blânda expresie categorii (sociale) de venit. Clasa socială are la Marx un rol funcțional: cum se distribuie profitul? Între proprietar și angajat, iar, intermediar, îi găsim pe finanțiști și aparatul de stat, ultimul fiind doar un cost pentru societate în ansamblu. Inegalitatea este înscrisă în acest sistem, dar întotdeuna ca efect al funcționalității sale.

Ne uităm acum la România, drept exemplu: neoliberalismul este expresia politică a capitalismului ca sistem economic. Sistemul merge după aceleași reguli ca acum un secol și jumătate, indiferent de metamorfozele sale industriale. Deci ce vedem în România?

Îmi pare rău să-i deziluzionez pe unii din cititorii mei, dar neoliberalismul spune așa: avem o categorie socială de venituri constând din milionari în euro care nu produc și nu comercializează nimic pe piața liberă. Ei sunt o clasă politică parazitară, inutilă și anticapitalistă prin activitate. Cu câteva excepții de capitaliști români cu afaceri relativ prospere, restul sunt o adunătură de interlopi. Bogații României nu sunt capitaliști, să ne fie clar înțeles, nici în cei mai marxiști termeni. Ei dețin un capital pe care nu îl pun în mișcare pentru a crea un capital și mai mare. Ei nu se găsesc în competiție zilnică unii cu alții pentru clienți (nici măcar nu se ucid unii pe alții pentru accesul la vistieria statului). Ei nici nu cunosc noțiunea de muncă. Ei sunt administratorii economici ai statului sărac pe care îl sug de măduvă. Să nu le plângem de milă că se mai închid şi-un restaurant sau două, vreun salon de masaj central dacă ar dispărea clasa lor. Înlăturarea lor se realizează pe două căi: fie dispar din peisaj prin lupta anticorupție, fie își dau duhul în competiția pe piața liberă, din care ei nu fac parte. Piața neagră în care activează acești interlopi nu este o piață reală, ci o coterie de găști cu activități economice criminale. Paradoxal, politicianul român este un mafiot neproductiv, nu un protector al mafioților, cum se întâmplă în Mexic, Venezuela sau Columbia, unde producătorii de droguri livrează totuși lumii o marfă plăcută simțurilor și manipulează elita politică în schimbul protecției în fața legii.

De cealaltă parte avem categoria celor aproape 8 milioane de locuitori (la o țară de 18 milioane cu indulgență, din care 5 milioane active pe piața muncii) care trăiesc, în vasta majoritate, din sume mărunte date de bugetul de stat. Să nu ne ascundem: salariul unui angajat de top la o companie falimentară de stat se extrage din aceleaşi taxe şi impozite cu care plătim pensiile sau ajutorul de şomaj. Ei sunt cu toții costuri umane, nu capital uman productiv. Nimeni nu ştie care este randamentul muncii bugetarilor. Simplul fapt că nimeni nu face efortul de a măsura productivitatea muncii în rândul birocrației de stat spune totul despre rolul său parazitar. În ce fel serveşte o instituție despre care nu ştim ce face practic?

Restul de angajați, cei care lucrează pentru un patron, sunt cu adevărat exploatați. Amenințați de spectrul şomajului, plătiți adesea mizerabil şi rareori decent, adesea angajați la capitalişti străini, ei sunt singura clasă productivă din România, dar şi această muncă, socotită în ansamblul angajaților români, este cu mult sub nivelul productivității medii din țări dezvoltate. De ce nu se plâng aceştia? De ce nu se organizează în sindicate? De ce nu avem lupta lor pentru salarii mai mari, pentru condiții decente de muncă, de ce nu au conştiință de clasă?

Cum de ce? Pentru că ei sunt momentan cu toții în minoritate față de cele două clase sociale predominante: clasa mafioțior-politicieni, câteva mii de persoane, care nu se pot manifesta ideologic cu sinceritate în văzul lumii fără a fi considerați direct personaje provenite din evul mediu, şi clasa bugetarilor fomişti, care tac mâlc pentru a îşi păstra posturile întregi până la pensie. Despre pensionari numai de bine. Observați că lupta se da exclusiv în România în jurul problemei: cine conduce statul şi cum împărțim resursele bugetare? E firesc, dată fiind situația. Şi un ultim aspect: nici una dintre clasele sociale predominante nu are propriu-zis nimic de-a face cu piața liberă, cu logica internă a sistemului capitalist.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Clasele sociale

 1. anojn zice:

  Titlu: Un producător de preparate din carne refuză să închidă un magazin unde ANAF a găsit 50 lei în minus

  Citat relevant: „Nu erau în plus, erau în minus”, a explicat El. El a adăugat că a doua zi, la un control făcut la un alt magazin, s-au găsit în casă 14 bani în plus.

  Numele firmei împricinate: SC Killer SRL Horodnic de Jos

  http://www.mediafax.ro/social/un-producator-de-preparate-din-carne-refuza-sa-inchida-un-magazin-unde-anaf-a-gasit-50-lei-in-minus-14062911

  Aș, ilegalistul!

  Linie de jurnal: când te apuci de învățat o limba străină?, da’ străină de-a-ntregul: ori senegaleza, ori norvegiana.

  @articol: Serios, dvs. puteți fi serios zilele astea? Arestați, mir, avocați, procesuri, Koevesi, tragedie și noroi, pace și război. Dacă-mi spuneți că „you keep a straight face” cât timp vă uitați la BREAKINGNEWS-urile de fiecare secundă… V-am stalk-uit pe CA: „Avem nevoie de o stanga radicala.”. Dar, se poate face orice, azi-acum, care să nu fie entertainment? Stg ornament, stg establishment, drpt neocon, drpt neolib – nu-s toate astea unite în hora pluri-versală a entertainment-ului (știți marota, Debord etc.).

 2. Pingback: Clasele sociale | radupopescublog

 3. george botez zice:

  pai in mexic se produce marijuana si cocaina. care nu sunt „halucinogenice”. asa ca invata-ti intai droguriule (dincole de opiul popoarelor) si numai dupa incumeta-te la analiza de clasa.

  • vicuslusorum zice:

   Am schimbat tovarase. Uitasem ca mafiotii nu prepara peyote pe scara industriala pentru cei dornici de halucinatii. Asta e. Sunt un ignorant. Ca matale cand zici ca in Mexic se produce una si alta. Se produce. Doar e multe.

 4. george botez zice:

  am vazut ca ai schimbat. bravo! asta dovedeste ca esti receptiv la criticism desi nu suntem tovarasi. in ceea ce priveste peyote, ai dreptate ca nu se produce la scara industriala. si asta pentru ca nu se prea consuma decat de americani indigeni si unii psihonauti dornici de noi experiente. peyote este destul de greu de preparat si te si face sa versi. numai dupa aceasta faza neplacuta incepe experienta spirituala. fiind mai consumeristi de felul, majoritatea psihonautilor prefera ciuperci care contin substanta psilocibina si care deseori cresc in balegar. pentru experiente mai tari se apeleaza la lsd. lsd-ul se produce la scara industriala, fiind o substanta sintetica. si cu asta am incheiat munca de edificare la capitolul droguri haluconogenice. in ceea ce priveste clasele sociale, as recomanda pe viitor o doza de ciuperci premergator efectuarii analizei. inteleg ca experienta deschide noi orizonturi. in acest caz, te-ar putea ajuta sa depasesti economismul vulgar. insusi marx spune ca ideologia este cheie in reproducerea dominarii de clasa. insa analiza ta nu include dimensiunea ideologica. de aceea am spus ca trebuIe intai sa-ti inveti drogurile

 5. george botez zice:

  nu, nu e gata deoarece continui sa faci greseli. in marxism nu se practica „deconstructie ideologica” ci critica de ideologie. asta ar trebui sa stii daca
  vrei sa faci analiza sociala. ah, si am uitat sa mentionez ca venezuela nu este mare producatoare de droguri ci o importanta tara de tranzit datorita granitelor poroase cu columbia. fa si tu macar un google search inainte sa te apuci sa sa -ti vanzi crackul ideologic. vezi link-ul mai jos
  http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-30/leamsy-salazar-puts-stitch-in-venezuela-s-drug-trade

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s