Pe marginea unei dispute

Nu am sa va chinui prea mult in cele de mai jos, care se puteau foarte bine intitula “cum i-a pus Volo piedica lui Marius”. Subiectul este simptomatic si tulburator pentru starea polemicilor noastre intelectuale si spune esentialul despre radacinile provincialismului nostru in toate, mai ales cultural.

Acum trei saptamani, printr-o hotarare de guvern sprijinita de prim-ministrul Romaniei de astazi – numele sau chiar nu conteaza –, Marius Oprea, cercetatorul si autorul catorva carti despre comunismul romanesc, a fost demis de la carma Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domnul Oprea ocupa functia de presedinte de la fondarea Institului incoace, acesta fiind creat tot politic de catre guvernul Tariceanu, de acum 4-5 ani. Primo: comunismul este un fenomen politizat si astazi. De ce naiba nu se afla sub incidenta unei universitati mari sau a Academiei Romane? (intrebarea nu-mi apartine, dar merita mentionata).

De cealalta parte, Vladimir Tismaneanu, marele politolog roman, seful Comisiei Prezidentiale care a declarat in uralele publice regimul comunist “criminal si ilegal” prin gura Domnului Basescu, s-a instapanit peste Institut, ca presedinte onorific (sa intelegem ca nu ia salariu, nu mananca diurna prin delegatii si nu are putere de decizie?) in locul presedintelui plin Marius Oprea. Din surse sigure, stiu ca cei doi nu se prea adora: Tismaneanu vede in Oprea un rival simbolic al sau pe pamant romanesc, iar Oprea se uita la Tismaneanu ca la o goarna cu sloganuri si teorii anticomuniste. Nu stiu care are dreptate. Presupun ca nici unul, ambii fiind, in felul lor, instante epistemice demne de considerare. Domnul Tismaneanu e cu puterea, Oprea in opozitie. Nu ne miram atunci de ce Domnul Tismaneanu, dupa plimbarile prin studiourile B1 Tv anul trecut, pe timp de campanie electorala, este onorata astazi cu noua sa demnitate publica. Doar nu ne imaginam pe Domnul Basescu sau pe mai-marii PDL citind o carte masiva ca Stalinism for all Seasons! Ne miram insa de reactia agresiva a Domnul Oprea, care parca se iluziona cu ideea ca scaunul lui atarna de mai mult de o decizie politica. Uite ca nu a fost asa, in linia previzibilului!

Totusi, de parca ar mai conta, nu am aflat de ce a fost demis Marius Oprea. Ma asteptam la dezvaluirea unor nereguli contabile, fonduri delapidate, nepotici si verisoare angajate la Institut, dar nu a fost vorba de asa-ceva. I s-a reprosat initial ca a iesit sa faca galagie in presa si la TV, fara prealabile discutii cu teamul Tismaneanu intre patru pereti. Apoi, un anume Mihail Neamtu, proaspat uns sef pe la Institut – sectia Nostalgie (sic!), un geniu teolog de nici 32 de ani, a scris elegant despre cat de rupt de comunitatea academica internationala era Domnul Oprea, care nu publica nimic la marile edituri din Vest. Dupa care a urmat linsajul mediatic: Oprea a inceput sa loveasca uracios in Vladimir, ba acuzandu-l ca se crede gurul anticomunismul romanesc, cel mai mare savant rasaritean in domeniu, omul cu monopolul peste orice cercetare originala pe acest subiect in Romania, amator de simpozioane si de teorii despre comunism, un fel de sobolan obez de biblioteca. Trena lui Oprea a fost tinuta de Observator Cultural. Ultimele numere cuprind pagini intregi de invective, acuze, atacuri la adresa Domnului Tismaneanu si recentei conduceri de la Institut. De cealalta, dulaii de serviciu, echidistantii de la Revista 22, au sarit in ajutorul echipei Tismaneanu si au ciugulit cu sapienta, dar cat se poate de obtuz, din falsele probleme ventilate de unii sau altii prin Observator Cultural.

Secundo, amanunt de prima mana in comedia erorilor: guvernul a justificat demiterea in contextul crizei economice si a datoriilor la FMI! Carpaceala scripturala a oficialitatilor e cea tipica, cu care ne-am obisnuit!

In fine, Tismaneanu si-a alertat grupul si acum, desi peste ocean, scrie posturi pe blogul sau, in care elitist, condescendent, se uita scarbit in ograda badaraniilor care si-au permis, cu spiritul lor marginit, sa-l insulte pe el, cel mai reputabil politolog roman in Occident.

Nu prea intelegem noi, muritorii de rand, de ce Domnul Vladimir Tismaneanu, cel cu entry-ul kilometric de pe wikipedia in engleza, se coboara de la catedra din cadrul Universitatii Maryland pentru a ocupa tot felul de pozitii oficiale in tara lui Basescu si Geoana. Chiar nu gasea resursele necesare pentru a-si continua seria de condamnari ale comunismului la nivel de idei dintr-o biblioteca universitara americana? Nu se gasesc pe acolo operele unor Martin Malia si Leszek Kolakowski pentru a le reciti in voie? Nu se publica tot in Vest cele mai incitante studii despre ideologia marxista, analize ale “stafiei” comuniste? Nu au loc tot acolo cele mai interesante simpozione, in care cei mai mari istorici ai ideii de comunism se aduna, discuta si se aplauda unii pe altii? De ce aici? De ce Romania domnule Tismaneanu? Pentru justitia istorica? Pentru patrie si popor? Pentru remuneratia din aceiasi bani din care sunt platiti cele 6 milioane de pensionari ai Romaniei? Nu, Dvs. nu sunteti populist si gregar ca mine. Domnule Tismaneanu: e mic salariu la University of Maryland? Ma indoiesc. Atunci, de ce? Ca sa aflam si noi, mi(ti)cii din Romania, ca cel mai expert in comunismul romanesc este nimeni altul decat Vladimir Tismaneanu si nu Marius Oprea, care chiar isi vedea de treaba lui fara aroganta?

Bineinteles, Domnul Oprea, care isi desfasura activitatea intr-un mare anonimat pentru opinia publica autohtona (asta pentru a-l reasigura pe Vladimir Tismaneanu ca nimeni nu ii punea la indoiala statutul, macar pentru simplul motiv ca nu ne intereseaza), se ocupa sa dezgroape morti, sapa si lucra zi si noapte la cadavre, asa cum au acreditat unii sau altii, strangand, ca un procuror ziua si medic legist noaptea, dovezi impotriva unor tortionari si criminali inca in viata. Ma rog, era certat cu biblioteca! Nu-i placeau ideile! Nu se dadea in vant dupa genul de cercetarea de acum cateva decenii, practic abstracta, a savantilor premergatori Domnului Tismaneanu, Alain Besancon si Francois Furet. Ineptiile de mai sus au fost pe buzele unor cerebele muncite ale intelighentiei romanesti in ultimele zile!

Si uita asa, un scandal de functii si orgolii, de clici si interese filistine se termina in declaratii de principii si pseudo-lupte istoriografice.

Pe 14 martie, guru Tismaneanu va ateriza la Bucuresti. Se presupune ca aeroportul Otopeni va fi asaltat de fani pentru a-l vedea pe megastar. Zona va fi protejata de serviciul de protectie si paza asigurat de Palatul Cotroceni.

Despre vicuslusorum

Truth seeker
Acest articol a fost publicat în Politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s